Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι «κομιτατζήδες» του Βοτανικού



Το οδοιπορικό σε ένα ακόμα σκληρό γκέτο της Αθήνας, εκεί που στην προ Περικλέους εποχή βασίλευε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, στον Βοτανικό, είναι πιο αποκαλυπτικό από τα προηγούμενα....
Ελληνες πατριώτες και νοικοκυραίοι, βιοπαλαιστές εργαζόμενοι μαζί με τα αφεντικά τους, πλάι πλάι, δίνουν καθημερινή μάχη για να πάνε ζωντανοί ένα κομμάτι ψωμί το βράδυ στην οικογένειά τους. Ανισος αντίπαλος, η καταστροφική απάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων και του Δήμου Αθηναίων που χωρίς ένα έργο ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάπλασης της περιοχής έχουν εγκαταλείψει την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη στην τύχη της.

Πιο ισχυρός δολοφόνος, όμως, του μόχθου και της προκοπής τους, τα οργανωμένα κυκλώματα ληστοσυμμοριτών που με ορμητήριο γειτονικούς καταυλισμούς κουρσεύουν τις περιουσίες τους. Αμιγείς ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν πρώτες ύλες και βιομηχανικά παράγωγα, μικρομεσαίες και μεγάλες που δίνουν μεροκάματο σε αμέτρητες οικογένειες και πρέπει να ξεπερνούν τις χίλιες «απαγχονίζονται» από την εγκληματικότητα και τα στίφη Βουλγαροτσιγγάνων «κομιτατζήδων» και
Ρουμανοτσιγγάνων «εποίκων» που τη νύχτα μεταβάλλονται σε αφεντικά σε ξένα μαγαζιά.
Τα χειρότερα έπονται, βέβαια, και αφορούν τις συμμορίες με τα τρίκυκλα που κλέβουν, ληστεύουν και απειλούν. Οπως πληροφορηθήκαμε από ιδιοκτήτες βιοτεχνιών, μετά τις 7 το βράδυ οι σκοτεινοί δρόμοι του Βοτανικού (στα σύνορα με τον Ταύρο) μετατρέπονται σε σκληρό και εμπόλεμο γκέτο. Κατσαπλιάδες εφορμούν από τους καταυλισμούς και αρχίζουν το πλιάτσικο. Εχουν φτάσει να απειλούν εν ψυχρώ και τους σεκιούριτι. Κανένας δεν πάει να δουλέψει εκεί. Φοβάται μήπως δεν ξημερώσει ζωντανός. Σε γνωστό μεταφορικό πρακτορείο μπούκαραν και πήραν εμπορεύματα αξίας 60.000.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν ο ιδιοκτήτης του κατόρθωσε και το κράτησε ανοιχτό ύστερα από τέτοια χασούρα.

Πριν από έναν χρόνο άγνωστοι πυροβόλησαν γυναίκα εργαζόμενη που κρατούσε τα χρήματα από μεταφορική εταιρία. Σε άλλη επιδρομή έγινε απόπειρα να βάλουν φωτιά και να κάψουν εργαζόμενο που αποφάσισε να καλέσει τις αστυνομικές αρχές. Από μαρτυρίες προκύπτει ότι ανήλικα παιδιά από τους καταυλισμούς τοποθετούν βράχους στη μέση του δρόμου για να μην περνάνε αυτοκίνητα. Αλλα παιδιά ξαπλώνουν στην άσφαλτο για να σταματήσουν τους οδηγούς, να τους παραπλανήσουν και να τους κλέψουν.

Μία επίσκεψη σε ιδιοκτήτες ελληνικών επιχειρήσεων που εξακολουθούν να εργάζονται υπό δυσμενείς συνθήκες επί της οδού Ορφέως (οι οποίοι θα έπρεπε στη δεδομένη χρονική συγκυρία να περιβάλλονται με ειδικά κίνητρα παραγωγικότητας από το ανύπαρκτο υπουργείο Ανάπτυξης του επίσης ανύπαρκτου υπουργού του) είναι αρκετή για εξαγωγή πικρών συμπερασμάτων.


Γιώργος Παπαϊωάννου

Είμαστε απροστάτευτοι. Αναγκάστηκα να βάλω ατσάλι στον τοίχο της αποθήκης

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτης του εξουσιοδοτημένου συνεργείου της Mercedes, έχει μεταβάλει την επιχείρηση σε φρούριο. «Με έκλεψαν πριν από λίγο καιρό και όχι για πρώτη φορά. Η πρώτη κλοπή έγινε στις 11-7-2009. Οι κάμερες κατέγραψαν τους κλέφτες. Από τις αστυνομικές αρχές, όμως, δεν υπάρχει ακόμα κανένα αποτέλεσμα. Μπήκαν από πίσω και πήραν υλικά άνω των 100.000 ευρώ. Αναγκάστηκα να βάλω ατσάλι (φωτό) στον τοίχο της αποθήκης για ασφάλεια. Ελπίζω με αυτό να τους σταματήσω. Είμαστε απροστάτευτοι και το κόστος από τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές για μας είναι τεράστιο» μας είπε ο κ. Παπαϊωάννου.



Αγγελος Φίλης

«Μας άλλαξαν τα φώτα, θέλουν να μας κλείσουν»

Στο εργοστάσιο πλαστικών Φίλης η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. «Στην επιχείρηση απασχολούμε τώρα εννέα άτομα. Ημασταν είκοσι και μείναμε 9 λόγω της κρίσης. Νερό από εδώ δεν πίνουμε γιατί φοβόμαστε, πληρώνουμε από 1.500 μέχρι 3.000 ευρώ κοινόχρηστα στον ανύπαρκτο δήμο, οι δρόμοι είναι σκαμμένοι και προπολεμικοί, φώτα δεν υπάρχουν στις κολόνες της ΔΕΗ. Στην περιοχή δεν υπάρχουν αποχετεύσεις, μόνο βόθροι. Εάν βρέξει καταρρακτωδώς, υπάρχει ενδεχόμενο να πνιγούμε για μία ακόμα φορά. Δεν μας έχει μείνει σάλιο. Μας άλλαξαν τα φώτα, θέλουν να μας κλείσουν» δηλώνει ο εκ των ιδιοκτητών κ. Αγγελος Φίλης.



Χαρίλαος Tζαβέλλας

«Και οι σεκιούριτι φοβούνται»

Ο κ. Χαρίλαος Tζαβέλλας, ιδιοκτήτης εταιρίας λαμαρινοκατασκευών, είναι αποκαλυπτικός «Τρόμος. Φοβούμαστε να κυκλοφορήσουμε. Ούτε οι σεκιούριτι δεν έρχονται εδώ να δουλέψουν».



Χρήστος Λιακόπουλος.

«Λες και βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Σε ένα ακόμα φρούριο έχει μεταβάλει την επιχείρηση διακίνησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Λιακόπουλος. «Κοινόχρηστα πάνω από 1.000 ευρώ και διαρκή έξοδα για μέτρα ασφαλείας. Κάμερες, συναγερμούς και ατσάλινες πόρτες. Λες και βρισκόμαστε σε πόλεμο».



Γιώργος Χριστοδούλου

«Πήγαν να μας τινάξουν στον αέρα, άδειασαν στους δρόμους εύφλεκτο χημικό»

Θύμα επίθεσης από τους διαβόλους με τα τρίκυκλα έπεσε πρόσφατα ο 80χρονος Γιώργος Χριστοδούλου, πατέρας της ιδιοκτήτριας βιομηχανίας πρώτων υλών υποδημάτων, Μόιρας Χριστοδούλου. «Μπήκαν και με χτύπησαν. Οι γνωστοί αλλοδαποί. Πήρα το σίδερο για να τους κοπανήσω. Ηθελαν λεφτά» λέει ο κοτσονάτος παππούς, κραδαίνοντας το ατσάλινο εργαλείο. Οι οπλισμένοι κατσαπλιάδες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Πριν από μερικούς μήνες εφόρμησαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της βιομηχανίας χημικών HELLAFOAM. Aφού «έγδυσαν» ό,τι ωφέλιμο υπήρχε μέσα για πώληση στα παράνομα παζάρια των κλεπταποδόχων, άδειασαν τόνους από επικίνδυνο εύφλεκτο χημικό στους δρόμους. «Πήγαν να μας τινάξουν στον αέρα. Περιπολικό της αστυνομίας κάθισε μία εβδομάδα έξω από το κτίριο για παν ενδεχόμενο» λέει στη «δημοκρατία» η κυρία Χριστοδούλου. Πάντως, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση λεηλασίας βαρβάρων είναι το κτίριο της εταιρίας Soulis. Οι Βουλγαροτσιγγάνοι άρπαγες δεν έχουν αφήσει εκεί τίποτα όρθιο. Μάλιστα, όταν η εταιρία Sato έκανε το λάθος να το νοικιάσει και τοποθέτησε στο εσωτερικό έπιπλα, μέσα σε λίγες μέρες τα «πιράνχας» κόντεψαν να σηκώσουν και τα μπετά!





Σηκώνουμε τα χέρια και ζητάμε βοήθεια, αλλά οι Αρχές μάς κοροϊδεύουν



Ο κ. Αγγελος Φίλης πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τις Αρχές για να ζητήσει βοήθεια. Ιδού το αποτέλεσμα: «Πήγα στη ΓΑΔΑ πριν από λίγες μέρες, ζήτησα ραντεβού με ανώτατο αξιωματικό, μου είπαν ότι είχαν σύσκεψη. Πήγα στο υπουργείο Εσωτερικών, με κορόιδεψαν. Πήρα τηλέφωνο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να πω το αίτημά μου. Δεν μου έδωσαν καμία σημασία. Να σου προσφέρει κάτι η αστυνομία, που προσφέρει περισσότερα απ΄ αυτά που αμείβεται, εντάξει. Από κει και πέρα τι να κάνω εγώ; Να τους πατήσω με το αυτοκίνητο; Θέλουν να πάρω τον νόμο στα χέρια μου και να πάω φυλακή; Εαν εγώ πάρω όπλο στα χέρια μου και το χρησιμοποιήσω σε κακιά στιγμή, θα με κλείσουν μέσα. Αδιέξοδο. Σηκώνουμε τα χέρια και ζητάμε βοήθεια» δηλώνει με απόγνωση ο κ. Φίλης.





Εταιρίες-διαμάντια και εταιρίες-φαντάσματα

Στη βιομηχανική ζώνη του Βοτανικού δραστηριοποιούνται ακόμα ή ήκμασαν στο παρελθόν:

-Η γνωστή εξουσιοδοτημένη αντιπροσωπία της Mercedes του Γιώργου Παπαϊωάννου (που επιδιορθώνει και κρατικά και υπουργικά αυτοκίνητα).

-Ο Kοντέλλης.

-Το εργοστάσιο πλαστικών Φίλης.

-Η εμπορική εταιρία Λιακόπουλος,

Η εταιρία Uccello (γνωστή από τη διαφήμιση «Η Γάτα που τη λένε Uccello», έπιπλα και είδη διακόσμησης).

Ο Soulis (που έκλεισε πριν από λίγο καιρό και πήρε το κτίριο η Sato).

Η εταιρία Tζαβέλλας (εξαερισμοί και κυκλώματα εξαερισμών).

Η γνωστή εταιρία Τραιτοράκης.

Η εταιρία Πρώτες Υλες Υποδημάτων Μόιρα Χριστοδούλου.

Η Aldeco.

Η θρυλική εταιρία αθλητικών ειδών ZHTA HELLAS (που έκλεισε πριν από χρόνια). Μετά αγοράστηκε από εταιρία γραφικών και αργότερα ήρθε η εταιρία ABSOLUT.

Η Χρυσικοπλάστ.

Η εταιρία χημικών HELLAFOAM και πολλές ακόμα που υπήρχαν, ήκμαζαν και στο τέλος έβαλαν λουκέτο λόγω της έλλειψης κινήτρων, της οικονομικής κρίσης και της συνεχούς υποβάθμισης που δεχόταν οικιστικά και περιβαλλοντικά η περιοχή, με αποκλειστικά υπεύθυνες τις κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα ετών.



Στέφανος Χίος

Φωτό: Χρήστος Ζήνας
http://www.athinapoli.gr/2012/02/blog-post_2020.html

Σχόλιο
Τόσα χρόνια τα κόμματα διέλυαν την Ελλάδα. Τώρα περιμένουμε από τους ίδιους να τα διορθώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: