Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Λόγοι που καθιστούν την υποβάθμιση του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου αμφιλεγόμενη επιλογή

 

 on 08/09/2024

Του Γιώργου Ηλιόπουλου,
Δρ. Βιολόγου,
Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ

Ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον λύκο στην Ελλάδα

Εθνικές διατάξεις: Στο ν.δ. 86 του 1969 και σε πολλά άρθρα του (258) συναντάται η έννοια του «επιβλαβούς» είδους. Σύμφωνα  με το αρθρ. 259, ο λύκος κατατασσόταν στα επιβλαβή είδη και η θήρα αυτού ανταμειβόταν χρηματικά (αθρ. 257 παρ.5). Οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τη θήρα αναφέρουν για τελευταία φορά τον λύκο ως «επιβλαβές» είδος το 1993. Κατόπιν απόφασης του Στ.Ε εκδίδεται η 641/93 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας με την οποία διατάσσεται η αναστολή της ρυθμιστικής απόφασης ως προς τη θήρα επιβλαβών ειδών. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά δε ξαναγίνεται αναφορά σε επιβλαβή είδη στις ρυθμιστικές αποφάσεις του κυνηγιού.

Διεθνείς Διατάξεις: Σύμβαση της Βέρνης. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει με τον νόμο 1335/83 την Ευρωπαϊκή σύμβαση της Βέρνης η οποία περιλαμβάνει τον λύκο στο σχετικό πίνακα (παράρτημα ΙΙ) των αυστηρά προστατευόμενων ειδών. Σύμφωνα με τη σύμβαση της Βέρνης απαγορεύεται η σύλληψη, κατοχή και φόνος ατόμων του είδους, το εμπόριο του ζώου (νεκρού ή ζωντανού) ή τμημάτων αυτού και η υποβάθμιση ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του είδους. Η σύμβαση υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά ή /και διοικητικά μέτρα για την προστασία των βιοτόπων του είδους.

Σύμβαση CITES. Σύμφωνα με τη σύμβαση της Ουάσινγκτον για τη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου των απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας (CITES)  η οποία επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1984, ο λύκος περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ, των εν δυνάμει απειλούμενων ειδών, όπου το διεθνές εμπόριο ατόμων του είδους ή

διαβάστε την συνέχεια στο https://dasarxeio.com/2024/09/08/139555/

Δεν υπάρχουν σχόλια: