Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Χαρακτηρισμός υπεραιωνόβιας ελιάς ως διατηρητέου μνημείου της φύσης

 

 on 10/09/2024


Στον χαρακτηρισμό υπεραιωνόβιας ελιά (Μυρτολιά) στην Απιδέα Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού – διατηρητέου μνημείου της φύσης, προχώρησε η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, εν λόγω ελιά βρίσκεται εντός του ομώνυμου οικισμού, μέσα σε μια συστάδα κι άλλων αιωνόβιων ελαιόδεντρων που εφάπτονται με το δρόμο και σε απόσταση τριάντα οκτώ μέτρα από την ανατολική είσοδο του Κοιμητηρίου της Απιδέας (Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου).

Το γεωγραφικό στίγμα της θέσης είναι με συντεταγμένες 36.885301 και 22.795487 και υψόμετρο 260 μέτρων. Ο χώρος που καταλαμβάνει ο κορμός του δέντρου ανήκει ιδιοκτησιακά στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η περίμετρος της βάσης του κορμού είναι 14.10μ. Διάμετρος βάσης κορμού Β/Δ προς Ν/Α 5μ. Διάμετρος βάσης κορμού Β/Α προς Ν/Δ 4.5μ. Εσωτερικά ο κορμός φέρει περιμετρική σπηλαίωση. Η ελιά που κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο της φύσης έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική βιολογική και τουριστική αξία. Διαθέτει σημαντικότατο μνημειακό χαρακτήρα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, τα αναγκαία έργα για την προστασία και τη διαχείρισή του θα εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και τις διατάξεις περί προστασίας των διατηρητέων μνημείων της φύσης αφού μελετηθούν,
εγκριθούν και θεωρηθούν αρμοδίως.

Η εφαρμογή της απόφασης καθώς και η διαχείριση του διατηρητέου μνημείου της φύσης ανατίθεται στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι οποίες θα προχωρήσουν στην έκδοση σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) όπου θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το εν λόγω διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Απόφαση 335891/18.07.2024 (Β΄ 5005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: