Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Και Προφήτης ο Σουλτάνος : «Η Κωνσταντινούπολη είναι και θα παραμείνει τουρκική και μουσουλμανική εις τους αιώνας των αιώνων” ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ.

 

Και Προφήτης ο Σουλτάνος …… Σε θρησκευτικό παροξυσμό και θρησκευτική πλάνη ο Σουλτάνος σε παραλήρημα στην επέτειο της Άλωσης: «Η Κωνσταντινούπολη είναι και θα παραμείνει τουρκική και μουσουλμανική εις τους αιώνας των αιώνων», διατράνωσε σήμερα ο Ερντογάν στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Όσο κι αυτός θα παραμείνει αιώνιος Σουλτάνος.. Δείχνει ανασφάλεια γι αυτό όλο το επαναλαμβάνει..

Σύμφωνα με τους Βυζαντινούς συγγραφείς, η πολιορκία κράτησε 3 μήνες. και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες 52 ημέρες αιματηρών συγκρούσεων, η κατάκτηση ολοκληρώθηκε με την είσοδο του Φατίχ Σουλτάνου Μεχμέτ στην πόλη στις 29 Μαΐου 1453.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απέρριψε την έκκληση του σουλτάνου Μεχμέτ να «παραδώσει την πόλη» και απάντησε ότι «προτιμούσε να πεθάνει πολεμώντας με τον λαό του να υπερασπίζεται την πόλη»…

Αυτό που γράφτηκε από τους Βυζαντινούς μπορεί να συνοψιστεί ως εξής – χωρίς να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους:

«…Ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ, που σταμάτησε τη λεηλασία της πόλης μετά από μια μέρα καθυστέρηση, μπήκε πρώτα στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον θεό του…μετά εγκαταστάθηκε στο παλάτι του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (παλάτι Τεκφούρ)… Ο Σουλτάνος ​​οικειοποιήθηκε τα κτίρια και Τα τείχη της πόλης για τον εαυτό του παρέδωσε τα λάφυρα της πόλης στον στρατό του

Εκκλησίες και μοναστήρια λεηλατούνται. Άνθρωποι που έτρεχαν απελπισμένοι στους δρόμους για να σώσουν τη ζωή τους σφαγιάζονταν και τα σπίτια τους εισέβαλαν. Πολλοί από αυτούς που ήθελαν να επιβιβαστούν στα βενετικά πλοία έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν

….Εκτός από τους χιλιάδες βυζαντινούς στρατιώτες που πέθαναν πολεμώντας στα τείχη, σχεδόν 4 χιλιάδες Βυζαντινοί και Βενετοί πολίτες σφαγιάστηκαν προσπαθώντας να δραπετεύσουν και 60 χιλιάδες άνθρωποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι… Ο Χαλίλ Πασάς, που αντιτάχθηκε στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και συμπαθούσε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, επίσης ήταν μεταξύ εκείνων που τιμωρήθηκαν από τον Σουλτάνο…

…Οι Γενοβέζοι ήταν πιο τυχεροί από τους Ενετούς. Όταν οι Γενοβέζοι που ζούσαν γύρω από τον πύργο του Γαλατά της πόλης κατάλαβαν ότι η πόλη θα έπεφτε έστειλαν πρέσβεις στους Οθωμανούς και έκαναν συμφωνία. …Παρόλα αυτά, ενώ οι Γενουάτες ενημέρωναν τους Οθωμανούς για το τι συνέβαινε μέσα στα τείχη επίσης ενημέρωναν τους Βυζαντινούς για όσα συνέβαιναν έξω από τα τείχη… Με την άλωση της πόλης οι Γενουάτες ήταν οι πρώτοι που παραδόθηκαν στους Οθωμανούς…» (Διπλοί πράκτορες και ως και 5η Φάλαγγα)

Και πάλι, συνοπτικά από τους ίδιους συγγραφείς:

“φθινόπωρο/χειμώνας 1451

Οι εκκλήσεις των Βυζαντινών που ζητούσαν βοήθεια από τη Δύση ήταν και πάλι μάταιες.

άνοιξη 1452

…Το σημείωμα που έστειλε ο αυτοκράτορας στον σουλτάνο κατά της έναρξης της ανέγερσης του φρουρίου Ρούμελης στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου παρέμεινε ασαφές…

Αύγουστος 1452

…Το φρούριο Ρούμελης ολοκληρώθηκε. Το φρούριο χτίστηκε απέναντι από το φρούριο της Ανατολίας που έχτισε ο Beyazıt ο Πρώτος (1389-1402) στην πλευρά της Ανατολίας. Ο δρόμος του Βοσπόρου καταλήφθηκε πλήρως από τους Οθωμανούς…

Φθινόπωρο 1452

Όταν ο κανονιοσκευαστής, που πίστευαν ότι ήταν Ούγγρος, δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματα που ήθελε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα. πήγε με τους Οθωμανούς με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και άρχισε να ρίχνει το κανόνι σάχι που θα κατέστρεφε τα ισχυρά τείχη της πόλης

Βυζαντινοί πρεσβευτές στάλθηκαν στην Ιταλία και στην Ουγγαρία για να στείλουν στρατιωτική βοήθεια… Οι Ούγγροι ζήτησαν την πόλη Νεσέμπαρ (σήμερα εντός των συνόρων της Βουλγαρίας) στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια…

Χειμώνας του 1452

Οι Βυζαντινοί χωρίζονται σε δύο μέτωπα. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν την επανένωση της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας και εκείνοι που είναι σθεναρά εναντίον της…

(Σημείωση: το μεγάλο σχίσμα, έγινε το 1054)

Ο Αυτοκράτορας συμφώνησε στην ένωση των Εκκλησιών για να λάβει τη βοήθεια των Καθολικών…

(Σημείωση: Η ενωτική λειτουργία που έγινε στην Αγία Σοφία ήταν η πρώτη και η τελευταία, αλλά προκάλεσε βίαιη αντίδραση των φανατικών Βυζαντινών.. σσ των Ορθοδόξων θα έπρεπε να πει γιατί Ενωτικοί Ορθόδοξοι δεν υπάρχουν, Δυτική Ορθοδοξία είναι Ουνία )

Οι Βυζαντινοί άρχισαν να κάνουν κάθε είδους προετοιμασία γιατί ήξεραν ότι ο Σουλτάνος ​​θα επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. Πάσης φύσεως υλικά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως τόξα, βέλη, πανοπλίες, λόγχες, ξίφη, ασπίδες, πυρομαχικά, ελληνικά πυρά (καυτό λάδι), στοιβάζονταν στις κορυφές και στους προμαχώνες των τειχών… Ο λαός μάζευε τρόφιμα Οι εκκλήσεις για βοήθεια προς τη Δύση συνέχιζαν να αυξάνονται… Μέσα στον Κεράτιο Κόλπο Ξένα εμπορικά πλοία συμμετείχαν στην άμυνα της πόλης. Τα περισσότερα βενετσιάνικα πλοία έφυγαν από το λιμάνι με συνολικά 700 άτομα…

Ιανουάριος 1453

«…Ο Σουλτάνος ​​συγκεντρώνει τον στρατό του στην Αδριανούπολη… Έγινε η πρώτη δοκιμή του κανονιού Σαχή…»

26 Ιανουαρίου 1453

Στην πόλη έφτασαν δύο γενουατικά πλοία με περίπου 700 μισθοφόρους… Σχέδια άμυνας έγιναν υπό την ηγεσία του έμπειρου και ισχυρού στρατιωτικού Giovanni Giustiniani Longo. Η άμυνα της πόλης δόθηκε στον Giustiniani με τον τίτλο του αρχιστράτηγου.

Φεβρουάριος – Μάρτιος 1453

…Το κανόνι Σαχή βγήκε έξω από την πόλη από την Αδριανούπολη. Περίπου 30 κάρα με βόδια και εκατοντάδες στρατιώτες τράβηξαν το βαρύ κανόνι… Το κανόνι προχώρησε με μεγάλη δυσκολία.

Ενώ το κανόνι προχωρούσε με μεγάλη δυσκολία, οι χαλασμένοι δρόμοι που συναντήθηκαν επισκευάζονταν…

Ο μεγάλος δούκας Λουκάς Νοταράς, ένας από τους Βυζαντινούς διοικητές, ήταν κατά της ενοποίησης των εκκλησιών. Για το λόγο αυτό, εκείνες τις μέρες, Λέγεται ότι είπε« προτιμώ το Οθωμανικό τουρμπάνι από την τιάρα του Πάπα»…

Ο πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 50 χιλιάδες. Ο αριθμός των στρατιωτών είναι 5 χιλιάδες. Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών έφτασε τις 2 χιλιάδες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε κάθε βυζαντινό στρατιώτη αναλογούσαν 20 Τούρκοι…

2 Απριλίου 1453

…Το στόμιο του Κόλπου έκλεισε με μια μακριά και χοντρή αλυσίδα…

5-7 Απριλίου 1453

Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση του σουλτάνου Μεχμέτ… Σύμφωνα με κάποιους η στρατιωτική του δύναμη είναι 260 χιλιάδες, κατ’ άλλους 400 χιλιάδες

12 Απριλίου 1453

…Αρχίζουν τα κανόνια στα τείχη της πόλης… Οι τάφροι μπροστά από τα τείχη γεμίζουν από τους στρατιώτες του σουλτάνου. Ανοίχτηκαν τούνελ για να περάσουν κάτω από τα τείχη. Οι Βυζαντινοί άνοιξαν ξανά τα γεμάτα χαρακώματα και έσκασαν τους υπονόμους που βρήκαν. Προσπαθούσαν να επισκευάσουν τα τείχη που διερράγησαν από τα πυρά των κανονιών…

13 Απριλίου 1453

Η κυβέρνηση της Γένοβας έδωσε οδηγίες στους πολίτες της στην περιοχή να πολεμήσουν στο πλευρό του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου…

18 Απριλίου 1453

…Η πρώτη επίθεση των Οθωμανών στα τείχη της πόλης τα ξημερώματα αποκρούστηκε…

19 Απριλίου 1453

…Ένα πλοίο απέπλευσε από τη Βενετία για να συμμετάσχει στην άμυνα της πόλης…

20 Απριλίου 1453

…3 γενουατικά πλοία που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά υπό τη διοίκηση του Francesco Lecanella και ένα βυζαντινό πλοίο που μετέφερε σιτάρι από τη Σικελία έφτασαν μπροστά στον Κεράτιο Κόλπο μετά από 3 ώρες σκληρών μαχών με το οθωμανικό ναυτικό… Ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ ήταν πολύ θυμωμένος με αυτό το θέαμα και καβάλησε το άλογό του στη θάλασσα .. Τιμώρησε τον διοικητή του ναυτικού και τον αντικατέστησε με τον Χαμζά Μπέη.

22 Μαΐου 1453

…Με μια ιδέα, ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ κατάφερε να κατεβάσει τα τουρκικά πλοία στον Κεράτιο Κόλπο, σέρνοντάς τα από τη στεριά και σε λαδωμένα έλκηθρα… Αυτή η επιτυχία του Σουλτάνου έμεινε στη μνήμη του Βυζαντίου ως «Η γη είναι η θάλασσα. Προκάλεσε έκπληξη με τη δήλωσή του «Ο Σουλτάνος ​​που έκανε τις θάλασσες στεριά»…

1-2 Μαΐου 1453

…Καθώς τα πυρά του πυροβολικού συνεχίζονταν μέρα νύχτα, ο κόσμος άρχισε να έχει προβλήματα με το φαγητό στην πόλη…

3 Μαΐου 1453

Άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και στα δύο μέτωπα ότι «έρχεται στρατιωτική βοήθεια από τη Βενετία»…

8 Μαΐου 1453

Οι Βενετοί στέλνουν πρεσβευτές στον σουλτάνο Μεχμέτ με ναυτικό… Κύριος σκοπός ήταν να συμβάλουν στην άμυνα της πόλης…

11 Μαΐου 1453

…Συνεχείς βολές κανονιών αρχίζουν να καταστρέφουν την πύλη του Ρωμανού…

12 Μαΐου 1453

…Ο Σουλτάνος ​​επιτίθεται στα περίχωρα του Αυτοκρατορικού ανακτόρου με 50 χιλιάδες στρατιώτες… Αιματηρές συγκρούσεις προκαλούν μεγάλες απώλειες και στα δύο μέτωπα… Οι γύρω από τον αυτοκράτορα προτείνουν στον αυτοκράτορα να φύγει από την πόλη. Ο αυτοκράτορας αρνείται…

15 Μαΐου 1453

…Η Βενετία αποφασίζει να στείλει 5 πολεμικά πλοία στο Βυζάντιο για την άμυνα της πόλης…

18 Μαΐου 1453

…Οι Οθωμανοί επιτίθενται με έναν ξύλινο πύργο σε ρόδες για να σκαρφαλώσουν τα τείχη στην πύλη του Ρωμανού… Απωθούνται ξανά από τους Βυζαντινούς στα τείχη… Το ηθικό αρχίζει να χαλάει στο οθωμανικό μέτωπο…

19 Μαΐου 1453

Για να περάσουν από ξηρά τον Κεράτιο Κόλπο, οι Οθωμανοί χτίζουν μια ξύλινη γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Κόλπου…

26-27 Μαΐου 1453

…Οι Οθωμανοί κάνουν την τελευταία τους προετοιμασία για την τελική επίθεση. Οι στρατιώτες του άρχισαν να νηστεύουν… Οι φωνές και τα τύμπανα που ανεβαίνουν από το οθωμανικό μέτωπο ανησυχούν τους Βυζαντινούς, που είναι περικυκλωμένοι από όλες τις πλευρές…

28 Μαΐου 1453

Ο Σουλτάνος ​​ανακοινώνει στους στρατιώτες υπό τις διαταγές του ότι την επόμενη μέρα θα γίνει ολική επιδρομή στην πόλη Υπόσχεται στους στρατιώτες του λάφυρα… Οι στρατιώτες υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και του Τζουστιάνι κάνουν την τελική τους. προετοιμασία στην πύλη Ρωμανού… Η πόλη ετοιμαζόταν για τη μεγάλη επιδρομή των Οθωμανών. Κλήρος και κόσμος έλεγαν προσευχές στους δρόμους… Ενθάρρυναν τους στρατιώτες να προστατεύσουν την πόλη… Η τελευταία λειτουργία έγινε στην Αγία Σοφία το βράδυ της 28ης Μαΐου…

29 Μαΐου 1453

…Η επιδρομή των Οθωμανών ξεκίνησε τα μεσάνυχτα… Στόχος τους ήταν να μπουν στην πόλη από την πύλη Ρωμανού. Υπήρχαν άγριες συγκρούσεις σε διάφορους προμαχώνες των τειχών. Οι εξαγριωμένοι Οθωμανοί και Βυζαντινοί στρατιώτες, επιτιθέμενοι ο ένας στον άλλο με τα θυμωμένα, υβριστικά τους λόγια, φωνάζοντας προκαλούσαν το θάνατο…

Υπολογίζεται ότι ο Αυτοκράτορας, του οποίου το σώμα δεν βρέθηκε, σκοτώθηκε σε μάχη σώμα με σώμα μπροστά από την πύλη του Ρωμανού. Ο Γενικός Διοικητής Τζουστινιάνι έτρεχε έφιππος στους δρόμους της πόλης, τραυματισμένος, ενώ φώναζε «Η πόλη έπεσε..!» Με τις κραυγές του προειδοποιούσε τον κόσμο να φύγει, να κρυφτεί και ότι οι Οθωμανοί είχαν μπει στην πόλη…»

Ο Τζουστινιάνι θα έφευγε από την πόλη με ένα πλοίο και θα πέθαινε στο νησί της Χίου μετά από λίγο από τα σοβαρά τραύματα που έλαβε…

Οι βυζαντινοί συγγραφείς έγραψαν με αυτόν τον τρόπο τις εμπειρίες τους κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Από την έρευνά μου, αυτό που παρατήρησαν αυτοί οι δύο Βυζαντινοί, δηλώνοντας ότι υπήρχαν πιο τραγικά γεγονότα τις ημέρες της κατάκτησης, συμπίπτουν με την έρευνα που έκαναν πολλοί άλλοι ερευνητές.

Τα ψηφιδωτά στην πύλη εισόδου του πατριαρχείου αντιπροσωπεύουν την αναγνώριση του Πατριαρχείου από τον Μεχμέτ τον Πορθητή, το οποίο κήρυξε ως επικεφαλής του ελληνικού (ρωμαϊκού) έθνους μετά την κατάκτηση, και την παραχώρηση δικαιωμάτων γλώσσας, θρησκευτικής ελευθερίας και ιθαγένειας στο ελληνικό έθνος .

Ο Ορχάν Παμούκ είπε σε συνέδριο: «Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Τον θυμάμαι να λέει «Γι’ αυτό δεν γιορτάζεται η άλωση της Κωνσταντινούπολης, μνημονεύεται».

Ως ένα από τα τελευταία παιδιά του Βυζαντίου που επωφελήθηκαν από αυτά τα δικαιώματα που μας παραχώρησε ο Μεχμέτ ο Πορθητής, δεν καταλαβαίνω ακόμα γιατί, σε αυτή την ηλικία, οι Βυζαντινοί που προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πόλη τους έλαβαν εχθρικούς χαρακτηρισμούς όπως «σκύλοι Βυζαντίου». στα περιοδικά, τις ιστορίες και τις ταινίες που εκδόθηκαν κατά την παιδική μου ηλικία και τη νεότητά μου.

Άρθρο του Στέλιου Μπερμπεράκη στο Τ24

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: