Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,  οι κλινικοί γιατροί συζητούν για το φάρμακο ιβερμεκτίνη και αν αυτό θα συμπεριληφθεί στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων,  όπως η ψώρα.

Για το συγκεκριμένο φάρμακο έχουν γίνει κλινικές δοκιμές στο εξωτερικό και έδειξαν ότι είχε θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Επιπλέον υπάρχει η σκέψη το συγκεκριμένο φάρμακο να χρησιμοποιείται και σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά είναι και τα νέα ως προς τα μονοκλωνικά αντισώματα αφού και αυτά συζητιούνται. Ήδη μία εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα προς έγκριση στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και στην περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως», η απόφαση αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου, τότε η χώρα μας θα παραλάβει μονοκλωνικά αντισώματα. 

https://www.reader.gr

Οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα τρία εξεταζόμενα φάρμακα: 

'5. ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 

Favipiravir (Avigan, Avifavir). Αναστολέας τηςRNA-πολυμεράσης, έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές Ιαπωνίας (2014) και Κίνας (2020) ως αντιικό φάρμακο έναντι της γρίπης και πρόσφατα έλαβε προσωρινή έγκριση στη Ρωσία και την Ινδία για χορήγηση σε ασθενείς με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοίμωξηςCOVID-19.Αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικό φάρμακο για ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοίμωξη.

 Ivermectin. Το αντιπαρασιτικό φάρμακο Ivermectin έχει αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση. Υπάρχουν μερικά κλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη χορήγησή του σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. 

Παράγωγα αίματος (πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς) Από τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι το μεγαλύτερο όφελος από την χορήγηση πλάσματος το έχουν οι μη διασωληνωμένοι ασθενείς, ηλικίας <80 ετών που έλαβαν πλάσμα με υψηλό τίτλο αντισωμάτων (anti-spike protein receptor binding domain titer ≥1:1350) εντός 72 ωρών από τη διάγνωση της λοίμωξης.