Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Οταν τα Τρίκαλα είχαν βαριά βιομηχανία

Οταν τα Τρίκαλα είχαν βαριά βιομηχανία
H Mego ήταν μια μικρή Ελληνική Βιομηχανία κατασκευής μοτοσυκλετών, με έδρα τα Τρίκαλα.
Η παραγωγική της δραστηριότητα άρχισε το 1947 με την παραγωγή τρίκυκλων ποδηλάτων, για να έλθει στην συνέχεια το 1950 η δημιουργία μηχανοκίνητων τρίκυκλων οχημάτων με αποδόσεις κινητήρα της τάξεως των 50cc και 100cc.
Το αρχικό όνομα της εταιρείας ήταν Nigo , σύμφωνα με τα αρχικά του ιδρυτή και κατασκευαστή Νικόλαου Γκοργκόλη. 
 Οταν τα Τρίκαλα είχαν βαριά βιομηχανία
Το 1962 ήρθε σε συμφωνία με την ΜΕΒΕΑ ώστε να παράξουν από κοινού συμβατικά τρίτροχα φορτηγάκια και ποδήλατα. Έτσι η εταίρεια μετονομάστηκε σε Mego ( από τα αρχικά πλέον της ΜΕΒΕΑ και του Νικόλαου Γκοργκόλη) η συμφωνία βέβαια ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα το 1968.
Η Mego έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένας μεγάλο αριθμό μοτοποδηλάτων των 50cc και τους τύπους μοτοσυκλέτας και ελαφρά φορτηγά 50cc τρίτροχα, χρησιμοποιώντας κυρίως κινητήρες Sachs, καθώς επίσης και ποδήλατα.
Ακόμη δημιουργήθηκε και μια άλλη σειρά μοτοσυκλετών των 125 cc. Τα μοτοποδήλατά της καθώς και τα μοντέλα μοτοσυκλετών της, δε καινοτόμα σχέδια, περιλαμβάνοντας την 50S σειρά, το EK, η Libra, το Viva και το ιδιαίτερα καινοτόμο GP50 Carrera.
 
Τα προϊόντα της ήταν αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα με εξαγωγές επίσης να γίνονται, ως επί το πλείστον στην Ιταλία και την Ολλανδία. 
Η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980,που οφείλονται κυρίως στον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές που μεταχειρισμένων.
Η παραγωγή σταμάτησε το 1992 και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Gorgolis A.E. και περιορίστηκε στην εισαγωγή και διανομή μοτοσυκλετών
Από το 1992 η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια νέα επιχείρηση, με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών στην Ιαπωνία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βενεζουέλα και την Κίνα, με βασικό της κορμό την εμπορία και πώληση μοτοσυκλετών.
 
Η μάρκα Nipponia ιδρύθηκε (ως αναφορά στο ιαπωνικό στυλ αριστείας) για μια σειρά από ελληνικές μοτοσυκλέτες που έχουν σχεδιαστεί και βασιστεί σε κινεζικής κατασκευής μοτοσικλέτες που πωλούνται σε πολλές χώρες. 
 
Η παγκόσμια έδρα της Nipponia στη συνέχεια μετατοπίστηκε στην Αθήνα, ένα κέντρο υπεύθυνο για το σχεδιασμό, τη μηχανική, την εμπορία και τον έλεγχο ποιότητας για μοτοσυκλέτες που κατασκευάζονται στη Σαγκάη της Κίνας. η τελευταία σειρά της είναι σχεδιασμένη από τον Σωτήρη Kοβό (σχεδιαστής του Toyota Yaris και άλλα μοντέλα της Toyota) και κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη. 
 https://trikkipress.gr
οι φωτογραφίες είναι παρμένες από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: