Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Όταν οι Ρουμάνοι αντιμετώπισαν το δίλλημα “Ορθοδοξία ή Παπισμός”

panagia-agiasmosΟμολογώ πως δεν εγνώριζα ότι η Ρουμανία υπήρξε σε κάποια στιγμή κοντά στη “Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία”. Μας το διηγήθηκε λοιπόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου εις το Άγιον Όρος ο ιδιαίτερα καλωσυνάτος και καλλίφωνος -όπως διαπίστωσα στην αγρυπνία αργότερα- μοναχός που μας έκανε ξενάγηση στην έκθεση της Μονής.
Όταν λοιπόν έγινε το σχίσμα, οι παπικοί πλησίασαν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας για να εγκαταλείψει της Ορθοδοξία και να ενωθεί με αυτούς. Με πολλές κατηγορίες και συκοφαντίες κατά των Ορθοδόξων ήταν κοντά στο να πετύχουν το στόχο τους.
Όμως εφώτισε τότε ο Θεός την Ιεραρχία της Ρουμανίας και πρότειναν το εξής απλό:
Να κάνουν Αγιασμό αμφότεροι σε μεγάλα δοχεία, να σφραγιστούν όλα και μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα τα δοχεία να ανοιχτούν, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν οι Ορθόδοξοι εξακολουθούν να έχουν Χάρη Θεού ή οι παπικοί είχαν δίκιο και η Χάρις βρίσκεται με εκείνους.
Όντως έτσι και έγινε. Έκαναν Αγιασμό οι Ορθόδοξοι, έκαναν οι παπικοί και σφραγίστηκαν τα δοχεία. Και όταν ήρθε η ώρα της αλήθειας, ανοίχτηκαν τα δοχεία και ενώ ο Αγιασμός των Ορθοδόξων παρέμενε αναλλοίωτος, των παπικών βρωμούσε και δεν πινόταν.
Έτσι λοιπόν η Ρουμανία παρέμεινε στους κόλπους της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού και δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία ότι η Χάρις του Θεού βρίσκεται στους Ορθοδόξους.
http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: