Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο Ελευθέριος Βε΄νιζέλος στό Άγιον Όρος, Ι. Μ. Βτοπαιδίου.

megadoxatoTheo

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Άγιο Όρος, Ι.Μ. Βατοπαιδίου.

 Γιώργου Θαλάσση
Όποιος διαβάσει επιστολές καθώς και ομιλίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα διαπιστώσει την συχνή αναφορά του στον Θεό σε αντιδιαστολή με τους φιλοβασιλικούς πολιτικούς αντιπάλους του, που ήταν βαθύτατα επηρεασμένοι από το Δυτικό πνεύμα του διαφωτισμού.
Γράμματα, επιστολές και ομιλίες του ξεκινούσαν με: "Πρώτα ο Θεός...", "Αν θέλει ο Θεός...", "Με την βοήθεια Του Θεού..."

Από Θαύμα και Τάμα (στον Άγιο Ελευθέριο) ήρθε στην ζωή. Θαύμα μετά από τις προσευχές και τα δάκρυα της μητέρας του Στυλιανής στον ναό του Αγίου Ελευθερίου, λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Από το Τάμα της πήρε το όνομα Ελευθέριος και έγινε ο ελευθερωτής Βυζαντινών επαρχιών, που είχαν χαθεί από τα χρόνια των Αυτοκρατόρων. Όπως όλοι οι άνθρωποι έκανε λάθη. Μισήθηκε και Αγαπήθηκε. Έγινε σημείο αντιλεγόμενο. Όμως αντιλεγόμενο δεν είναι αυτό που κατάφερε και που αποτελεί γεγονός. Ότι δηλαδή παρέλαβε κρατίδιο τύπου Κοσόβου και παρέδωσε χώρα δύο Ηπείρων και πέντε θαλασσών.
Δύο Ηπείρων και πέντε θαλασσών χάριν στο συνδυασμό Στράτευμα & Διπλωματία. Εξαιτίας της τελευταίας πολλές φορές παρεξηγήθηκε και έδωσε την αφορμή στους εσωτερικούς εχθρούς του να συκοφαντηθεί.
Όταν ο συμπατριώτης και συνονόματός π.Ελευθέριος Νουφράκης λειτούργησε την Αγιά Σοφιά μετά από τεσσερισήμισι αιώνες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον συνεχάρει και τον επαίνεσε λέγοντάς του... "Αν είχα είκοσι παλλικάρια σαν εσένα, η Ελλάδα θα ήτανε αλλιώς...". Ο πόθος του για μια Μεγάλη Ελλάδα, για μια Μεγάλη Ιδέα ενέπνευσε όλο τον Ελληνισμό ακόμα και τους εχθρούς του, που ενώ πριν από εκείνες τις μοιραίες εκλογές υποσχόντουσαν ειρήνη (σε αντίθεση με τον Βενιζέλο), ξεκίνησαν νέο καταστροφικό πόλεμο με τα γνωστά επακόλουθα, αθετώντας όλες τις συμφωνίες με τους συμμάχους και δίνοντάς τους το δικαίωμα να μας εγκαταλείψουν και να στραφούν στον κεμάλ.
Η φωτογραφία από το προσκύνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Περιβόλι της Παναγίας εν μέσω των Αγιορειτών Πατέρων και... της πρώτης από τις επτά θαυματουργές εικόνες, στο βάθος της πύλης της Μονής Βατοπαιδίου.

http://diakonima.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/02/%CE%9F-%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%96%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A3-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%92%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99-620x620.png
δείτε και...

http://agioritikesmnimes.blogspot.gr http://www.diakonima.gr
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2014/03/blog-post_5987.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: