Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Charles Aznavour: Ο αρμένιος με την υπέροχη φωνή που αγωνίστηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας και κυνηγήθηκε λυσσαλέα από τους τούρκους

 


Όλοι γνωρίζουν τον μεγάλο Γάλλο Charles Aznavour. Τον άνθρωπο με την υπέροχη φωνή, αλλά λίγοι γνωρίζουν την αρμενική του καταγωγή. Ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν τον τιτάνειο αγώνα που έδωσε για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Αγώνας που που κόστισε την καριέρα του στην Αμερική, αφού οι τούρκοι τον κυνηγούσαν όπου τον έβρισκαν. Αυτή η αρμενική φωνή όμως, μία υπέροχη φωνή ανάμεσα στις τόσες υπέροχες φωνές πουέχει βγάλει αυτός ο μαρτυρικός τόπος, η Αρμενία, θα μείνει για πάντα στις ψυχές.

Ο Σαρλ Αζναβούρ (Charles Aznavour, πλήρες όνομα Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν, αρμενικά: Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրեան ; Παρίσι 22 Μαΐου 1924 – Παρίσι 1 Οκτωβρίου 2018) ήταν Γάλλος, αρμενικής καταγωγής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, ακτιβιστής, διπλωμάτης και Ιππότης Ταγμάτων. Είναι γνωστός για την μοναδική φωνή τενόρου που διαθέτει : καθαρή και δυνατή στις ψηλές νότες, χάλκινη και βαθιά στις χαμηλές νότες. Με μια καριέρα που ξεπερνά τα 70 χρόνια, ηχογράφησε περισσότερα από 1,200 τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνευθεί σε οκτώ γλώσσες. Τόσο για τον εαυτό του όσο και για άλλους καλλιτέχνες, έγραψε ή συνέγραψε τους στίχους σε περισσότερα από 1,000 τραγούδια. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Γαλλίας, με συνεχή παρουσία και παραγωγή στην μουσική βιομηχανία.

Πούλησε 180 εκατομμύρια δίσκους καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του[1][2][3][4]και θεωρήθηκε ως ο Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας[5][6] Ο κριτικός μουσικής Στίβεν Χόλντεν περιέγραψε τον Αζναβούρ ως την «θεότητα της γαλλικής ποπ μουσικής»[7]. Θεωρήθηκε και ο πιο δημοφιλής Αρμένιος της εποχής του[8][9]. Το 1998, ο Αζναβούρ έλαβε τον τίτλο Ψυχαγωγός της Χρονιάς από το κανάλι CNN και από τους χρήστες του Time Online παγκοσμίως. Αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος ερμηνευτής του αιώνα, λαμβάνοντας σχεδόν το 18% των ψήφων, μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν[10].

Ο Αζναβούρ τραγούδησε για προέδρους, πάπες και την βασιλική οικογένεια αλλά και για εκδηλώσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Ως απάντηση στον σεισμό που έπληξε την Αρμενία το 1988, ίδρυσε τον φιλανθρωπικό οργανισμό Aznavour for Armenia («Ο Αζναβούρ για την Αρμενία») μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Λεβόν Σαγιάν. Πραγματοποίησε την πιο πρόσφατη περιοδεία του το 2014.

Στις 24 Αυγούστου 2017 βραβεύτηκε με το 2.618ό αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, η τελευταία συναυλία του πραγματοποιήθηκε στο NHK Hall στην Οσάκα.

Την 1η Οκτωβρίου 2018 ανακοινώθηκε ο θάνατός του, σε ηλικία 94 ετών.

Ήταν ο μοναδικός στον κόσμο καλλιτέχνης που προς τιμή του έχει ανεγερθεί μνημείο, στο οποίο φέρεται ο ανδριάντας του.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Σαρλ_Αζναβούρ

και olympia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: