Τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, αποπροσανατολίζει την Ευρώπη από το μεταναστευτικό και θα πρέπει εκείνη να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της.

«Από την ώρα που είχε αποφασίσει ο Ερντογάν να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Λιβυή, αυτό δεν εξαρτιόταν από τη συνάντηση. Συναντήσεις γίνονται πάντα, για να υπάρχει επικοινωνία και να ειπωθούν οι θέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα άλλαζε κάτι. Το ξέραμε, έτσι έγινε και την προηγούμενη φορά στη Ουαλία, στο ΝΑΤΟ με τον Σαμαρά, έτσι γίνεται κάθε φορά», δήλωσε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:
«Όσον αφορά στις εξελίξεις, ήταν αναμενόμενες, διότι να σας θυμίσω ότι στις 24 Οκτωβρίου του 2018, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ακάρ, είχε πάει στη Λιβύη με αυτούς τους χάρτες και τους είχε δείξει. Τους είχε πει ότι η Ελλάδα σας κλέβει τόσες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν τέμνονται, ότι έχει υφαρπάξει η Ελλάδα από τη Λιβύη 39.000 τχ, ότι θέλει να μας αποκόψει από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και τους έβαζε αυτές τις φιτιλιές».
«Στη Λιβύη έχουν το μεταξύ τους ζήτημα και η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε μια μη χώρα, στην οποία ανακατεύεται από το 2011, βλέποντας ότι εκεί θα υπάρχει διάλυση άρα θα υπάρχει πεδίο να επηρεάσει μία από τις δύο πλευρές. Δεν είναι καινούργια η πολιτική τους. Αν δείτε την Ιστορία, έχουν πάει πολλές φορές τη Λιβύη, έχουν αποκλείσει τον Καντάφι κ.λπ.», τόνισε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε:
«Αυτά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται και η Ελλάδα θα τα αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία πάνω σε αυτό. Το θέμα είναι ότι αργά πάλι, η Διεθνής Κοινότητας και η ΕΕ πάντα βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων. Να θυμίσω ότι 24 Οκτωβρίου 2018, πήγε τους χάρτες ο Ακάρ στη Λιβύη, τον Νοέμβριο του 2018 έγινε η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Σικελίας. Πήγε και ο Τσίπρας και δεν είπε τίποτα».
Για να καταλήξει: «Στις 8 Νοεμβρίου του 2014 είχαμε τη διακήρυξη του Καΐρου, ήταν τότε που μας έλεγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ “καμιά σταγόνα αίμα για το πετρέλαιο” κ.λπ. Λαός που δεν θυμάται την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναπάθει. Έλεγαν τότε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει γίνει.
Πήγε ο Τσίπρας το 2015 και είπε ότι θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις όπου δεν απαιτείται συνεννόηση με τις τρίτες χώρες. Και η Τουρκία που ενέκρινε τη συμφωνία μέσα από το κοινοβούλιο της, είπε ότι αυτή θα εφαρμοστεί όταν η Λιβύη σταθεί στα πόδια της. ‘Άρα δεν υπάρχει τώρα αυτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή. Από εδώ και πέρα εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το μεταναστευτικό και η Ευρώπη δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. Πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της».
 https://www.pentapostagma.gr