Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πώς το λιμάνι της Λιθουανίας θα συνδεθεί οδικώς με τη Θεσσαλονίκη (και κάπου εκεί αχνοφαίνεται η "συμφωνία τών Πρεσπών"...πολλά τα λεφτά για άλλους)

test Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ και το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών με την υποστήριξη του ΕΟΕΣ ΕΛΙΚΑΣ ΑμΚΕ και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών-Τομέα Μακεδονίας Θράκης διοργανώνουν εσπερίδα με τίτλο «Via Carpatia: καθ’ οδόν στο μέλλον» την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο 1, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη ΤΚ 54636.
Η ιδέα της κάθετης σύνδεσης της Βαλτικής με τη Μεσόγειο ξεκίνησε από μια πρώτη συμφωνία της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας το 2006. Ο διακρατικός συντονισμός της λεγόμενης «Διακήρυξης του Lancut» ολοκληρώθηκε το 2010 με την υπογραφή της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
Η Via Carpatia αποτελεί ουσιαστικά την άμεση οδική σύνδεση της Κλαϊπέντα (λιμάνι της Λιθουανίας) με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τις προαναφερθείσες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των ανατολικών Βαλκανίων. Δεδομένης της προοπτικής ένταξης αυτού του σχεδίου στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (Trans-European Transport Network, TEN-T), ο εν λόγω κάθετος άξονας συνολοκληρώνει τις υφιστάμενες οριζόντιες χαράξεις, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο από την Κωνσταντινούπολη ως το Κίεβο και το Γκντανσκ ως και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι μεγαλύτερη για τη χώρα που έχει μάλλον τη μικρότερη συνεισφορά (ως απόσταση) στον κεντρικό κάθετο άξονα, την Ελλάδα! Ενώ αναλογούν μόνο 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη ως τον Προμαχώνα, τα οποία μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό (όχι όμως σε απόλυτο) βαθμό, τα οφέλη είναι τέτοια που θα αλλάξουν ριζικά τον ρόλο της Μακεδονίας και του λιμανιού-πρωτεύουσάς της.

Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι της ελληνικής και της πολωνικής κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και των σχετιζομένων φορέων της περιοχής, καθώς και των διπλωματικών αρχών των εμπλεκομένων χωρών.
Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση του έργου της ViaCarpatia ανασυστήνει μια από τις βασικές ενδοχώρες του Ελληνισμού. Επαναφέρει στο σύγχρονο προσκήνιο τις ιστορικές δυνατότητες της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, ανοίγοντας μια δεύτερη δίοδο εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής επικοινωνίας και συνεργασίας. Η εσπερίδα «ViaCarpatia: καθ’ οδόν στο μέλλον» αποσκοπεί να ανακινήσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων παραγωγών και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για αυτό το δομικής σημασίας έργο. Λαμβάνοντας χώρα στη Θεσσαλονίκη, τη νότια αφετηρία της, θέλει να παρακινήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους εμπλεκομένους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και εν τέλει τους πολίτες, καθώς αυτό δεν θα συμβάλει απλώς στην επαναδραστηριοποίηση μιας εκ των εμπλεκομένων χωρών, αλλά, πολύ περισσότερο θα βοηθήσει στο να αναδειχθούν απαιτούμενες ενέργειες, όπως και νέες πτυχές του έργου: (1) ο σχεδιασμός συντονισμένης και διαρκούς πολιτικής πίεσης προς τις Βρυξέλλες, (2) η προώθηση απαραίτητων επεκτάσεων του σχεδίου, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της ανάλογης σιδηροδρομικής σύνδεσης και οι όποιες απαιτούμενες βελτιώσεις της πλωτής, ποτάμιας μεταφοράς, (3) η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών σε όλα τα παραπάνω που να διευκολύνουν την εφαρμογή τεχνολογιών στις μεταφορές με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τέλος (4) η διεύρυνση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του όλου σχεδίου από μη ευρωπαϊκές πηγές.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εσπερίδας:
18:00 -18:30 Προσέλευση –εγγραφές
18:30 -19:00 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων φορέων
18:30 -19:00 Παρεμβάσεις διπλωματικών αντιπροσωπειών χωρών διέλευσης της Via Carpatia
19:00-19:15 Via Carpatia–ιστορικό και η εμπλοκή της Ελλάδας, Γιάννης Μαγκριώτης πρ. Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
19:15 -19:30 Η σημασία του έργου για την Ελλάδα, Θεόδωρος Καράογλου Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης.
19:30 -19:45 Η πορεία του έργου σήμερα, Εκπρόσωπος Πολωνικής Κυβέρνησης.
19:45 -20:00 Οι οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές προκλήσεις της Via Carpatia, Ζαρωτιάδης Γρηγόρης Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Διευθυντής ΔΕΠΑΜΕΜ.
20:00 -21:00 Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και συζήτηση.
21:00 -21:15 Κλείσιμο εργασιών
21:30 Επίσημο Δείπνο
 https://www.michanikos-online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: