Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο Γκούμας, ο Κατσίφας και το μέλλον της Βορείου Ηπείρου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκηδεύθη καλυμμένος από την ελληνική σημαία. Αιωνία του η μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ήταν ένας αγνός Έλληνας, τον οποίο σκότωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το αλβανικό καθεστώς και τον οποίο συκοφάντησαν ορισμένοι Έλληνες ψευδοπροοδευτικοί.
Ένα άλλο παλληκάρι είχε φονευθεί το 2010 μόνο και μόνο επειδή μιλούσε ελληνικά εντός Αλβανίας. Ήταν ο Αριστοτέλης Γκούμας. Δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Όπως δεν θα ξεχάσουμε και τους πολυάριθμους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι φυλακίσθηκαν, βασανίσθηκαν ή θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του καταπιεστικού και αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία.
Μετά τον Γκούμα και τον Κατσίφα ποιος άλλος -ό μη γένοιτο- θα κηδευθεί; Μήπως ο αλβανικός εθνικισμός ετοιμάζει την κηδεία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας; Θα το επιτρέψουμε; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ηθική, εθνική και συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό που ζει στη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο και γενικότερα στο κράτος της Αλβανίας.
Είναι καιρός να σταματήσουν οι πάσης φύσεως υποχωρήσεις προς τη γειτονική χώρα, η οποία εφαρμόζει αφελληνισμό συστηματικό και ύπουλο. Με μπουλντόζες γκρεμίζει ελληνικά σπίτια, με τον νόμο περί μειονοτικών ζωνών περιορίζει την ελληνική παιδεία, με κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας αναγκάζει τους Έλληνες να φύγουν, με σκόπιμες καθυστερήσεις εμποδίζει τον εντοπισμό και την εκταφή των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-41, με μετακινήσεις πληθυσμών φέρνει φανατικούς Μουσουλμάνους σε περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας.
Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση που δίνει μηνύματα υποχωρήσεως από ελληνικής πλευράς. Να θυμίσουμε στους Αλβανούς ότι είναι ακόμη εν ισχύι το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, το οποίο υπέγραψε η χώρα τους καθώς και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Το Πρωτόκολλο κατοχυρώνει μία μορφή ευρείας αυτοδιοικήσεως για τους Ορθοδόξους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κυρίως στους τομείς της θρησκείας, της παιδείας, της εκλογής τοπικών αρχόντων και της δημόσιας τάξης.
Να δηλώσουμε ότι η Αλβανία δεν θα πάρει ούτε ένα ΕΥΡΩ από ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν σεβασθεί εμπράκτως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Βόρειος Ήπειρος, διότι η Ήπειρος είναι μία ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ενιαία περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η οποία διαιρέθηκε με τα σύνορα του 1913. Θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν απεμπολούμε την ελληνική ιστορία του βορείου τμήματος της Ηπείρου. Άλλωστε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας η Αλβανία αναγνώρισε τους κατοίκους των Νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς ως Ηπειρώτες.
Να αποστείλουμε σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας με τις κατοχικές Αρχές.
Ας ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Βορειοηπειρωτών!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11.11.2018
http://www.antibaro.gr/article/20923

Δεν υπάρχουν σχόλια: