Μπορεί το γάλα που αγοράζετε να... συστήνεται ως 100% ελληνικό. Είναι όμως πολύ πιθανό να προέρχεται από κάποια χώρα της Ευρώπης.
«Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα είναι περίπου 1.400.000 τόνοι. Εμείς παράγουμε 600.000 τόνους. Τα υπόλοιπα είναι εισαγωγή» ανέφερε στην κάμερα του Star o πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβεράτος.
Τα τελευταία χρόνια εισάγουμε γάλα από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, στις συσκευασίες κάποιου γαλακτοκομικού προϊόντος δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος και σύμφωνα με καταγγελίες πολλές φορές βαπτίζεται ελληνικό.
«Είναι οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις τις οποίες προσπαθούμε να χτυπήσουμε με κάθε τρόπο» σχολιάζει ο κύριος Πεβεράτος.
«Δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη φαινομένων ελληνοποίησης, ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο γάλα. Έχει ετοιμαστεί έκθεση σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία θα έχει ως βασικό σημείο τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.» τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και κτηνοτρόφους, χιλιάδες τόνοι γάλακτος έρχονται στη χώρα μας με βυτία. Νοθεύονται με νερό ή αποβουτυρωμένο γάλα και ύστερα κάποιοι επιτήδειοι το βαφτίζουν ελληνικό και το πωλούν στους καταναλωτές ως φρέσκο και 100% ελληνικό.
Προσεχτικοί όμως πρέπει να είναι οι καταναλωτές και όταν αγοράζουν ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ελαιόλαδα που στην πραγματικότητα είναι σπορέλαια αγνώστου προελεύσεως κυκλοφορούν στην αγορά και μάλιστα φέρουν το σήμα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένα νέο σύστημα ελέγχου των προϊόντων.
«Θα ενοποιήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες ελέγχου που θα καλύπτουν το συγκεκριμένο σύμπλεγμα από το στάβλο και το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.»
Ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν ελαιόλαδο από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές ενώ και οι επαγγελματίες πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους.
Και πώς θέλουν να ...σωθούμε αφού δεν μας αφήνουν; μας θέλουν με περιορισμένη παραγωγή και μόνιμη ανεπάρκεια σε όλα.
διαβάστε
http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2015/06/blog-post_46.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου