Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κλίνουμε το γόνυ στους ηρωομάρτυρες. Η Κύπρος τίμησε την 1η Απριλίου


http://ellinikoistologio.blogspot.com/2012/04/1.html


Σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός γονάτισε μπροστά στο μεγαλείο των ηρωομαρτύρων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και άντλησε μηνύματα αγωνιστικότητας και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας και για την απελευθέρωσή της.
Ράγισαν καρδιές όταν συγγενείς των μαρτύρων της ελευθερίας και ιδιαίτερα μικρά παιδάκια στάθηκαν με δέος μπροστά από τα μνήματα τους, αποτίοντας φόρο τιμής. Δοξολογίες και εκδηλώσεις για την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έγιναν σε όλη την Κύπρο.
Με πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, η Κύπρος τίμησε χθες την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και ένωση με την Ελλάδα.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Λευκωσία, στην οποία το πρωί τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη. Μετά τη δοξολογία, ακολούθησε τρισάγιο στα φυλακισμένα μνήματα που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο οποίος αφού επεσήμανε πως η 1η Απριλίου 1955 είναι μια ζώσα πραγματικότητα, πρόσθεσε πως το Κυπριακό εξαρχής ήταν πρόβλημα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού.
Οι αποικιοκράτες αρνήθηκαν την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού θέτοντας τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας πάνω από το διεθνές δίκαιο, είπε ο κ. Μαραθεύτης προσθέτοντας πως το αίτημα της αυτοδιάθεσης συνεχίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα, κατά τον οποίο αγωνιστές και λαός επέδειξαν απαράμιλλο αγωνιστικό ήθος.
Οι ιστορίες ηρωισμού μοιάζουν εξωπραγματικοί μύθοι, είπε αναγιγνώσκοντας αποσπάσματα από τις επιστολές των μελλοθάνατων αγωνιστών. Στη Λεμεσό, οι εορτασμοί περιελάμβαναν δοξολογία από τον ιερό ναό Αγίου Νικόλαου. Της δοξολογίας προέστη ο χωρεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς το αρχηγείο της ΕΟΚΑ, το κρησφύγετο του στρατηγού Διγενή όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στην Πάφο τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αγίου θεοδώρου πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα χοροστατούντος του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δοξολογίας ο υπουργός Γεωργίας εξήρε τη σημασία της χθεσινής ημέρας λέγοντας πως είναι μέρα τιμής αλλά και εθνικής υπερηφάνειας.
Με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, διοργάνωσαν και φέτος πανηγυρικό εορτασμό στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος/ Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Διπλο-φυλακισμένα Μνήματα  Τις διαμαρτυρίες πολιτών που επισκέφθηκαν χθες τα Φυλακισμένα Μνήματα για να τιμήσουν τους ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ προκάλεσε η ενέργεια της Αστυνομίας να τοποθετήσει κάγκελα εμποδίζοντάς τους από του να έχουν πρόσβαση στους τάφους των αγωνιστών. Την ώρα του τρισαγίου στα Φυλακισμένα Μνήματα δεν επετράπη στο κοινό να πλησιάσει και έμεινε πίσω από τα κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε τη δυσφορία του για την ενέργεια αυτή, διερωτούμενος για τα κίνητρα αυτών που πήραν την σχετική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την ίδια ημέρα είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και μελών του ΕΛΑΜ, που παρεμποδίστηκαν να μπουν στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: