Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Άγιος Ανώνυμος Κρητικός Νεομάρτυρας


Ημερομηνία εορτής: 31/07/2019
Δεν βρέθηκε αγιογραφία. Παρακαλούμε επικοινωνήστεμαζί μας, αν έχετε να μας προτείνετε κάποια.
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 31 Ιουλίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Ανωνυμος Κρητικος Νεομαρτυρας (; - 1811)



Βιογραφία
Ο Νεομάρτυρας αυτός ήταν από την Κρήτη και γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς. Είκοσι χρονών βρέθηκε στη δούλεψη ενός Τούρκου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Κάποια νύκτα, ο Τούρκος αυτός, θέλησε να εκμεταλλευτεί τον νεαρό. Τότε ο ευσεβής νέος αρνήθηκε και πάνω στην απελπισία του μαχαίρωσε τον Τούρκο με αποτέλεσμα αυτός να πεθάνει.

Την επομένη μέρα οι φίλοι του σκοτωμένου Τούρκου, μόλις άκουσαν το γεγονός, συνέλαβαν τον νεαρό χριστιανό και τον πήγαν στον δικαστή. Αλλά επειδή δεν υπήρχε μαρτυρία σε βάρος του τον άφησαν ελεύθερο.

Μετά δύο μέρες όμως, τον συνέλαβαν πάλι και αφού τον βασάνισαν σκληρά, ομολόγησε όλη την αλήθεια. Τότε ο δικαστής του πρότεινε, για να σώσει τη ζωή του, ν' αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος. Ο Νεομάρτυρας απέρριψε την πρόταση του δικαστή και με θάρρος ομολόγησε πως γεννήθηκε, είναι και θέλει να πεθάνει χριστιανός. Τότε μια από τις μέρες του Ιουλίου το 1811 μ.Χ., τον θανάτωσαν με απαγχονισμό. Δύο μέρες έμεινε το τίμιο λείψανο του στην κρεμάλα, κατόπιν το κατέβασαν και το έχωσαν στην άμμο. 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Η θρυλική ελληνική παραλία «κόσμημα» της Μεσογείου – Εκεί έφθασε ο Τηλέμαχος με τη θεά ΑΘηνά και ο Ερμής έκρυψε τα κλοπιμαία από τον Απόλλωνα

Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου και από τις δημοφιλέστερες παραλίες της χώρας μας, βρίσκεται στη Μεσσηνία της Πελοποννήσου.
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι διάσημη για το ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια της αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.
Η παραλία διατηρεί από την ομηρική εποχή το όνομά της, καθώς ο Όμηρος στα έπη του την αναφέρει ως Βουφράδα που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια».
Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά.
Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος, που μοιάζει με κοιλιά βοδιού.voidokilia_beach

Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος.
Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα.
Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς για να παρακολουθήσουν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα.
paliokastro50
Πέρα από το φυσικό κάλλος της παραλίας που εντυπωσιάζει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στα αριστερά της παραλίας, βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο.
Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστωρα, στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ..
Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα.

image042
Στα δεξιά της παραλίας, ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά, υπάρχει ένα σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα οδηγεί στην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς.
Εκεί βρίσκεται ο θολωτός τάφος, ο οποίος σύμφωνα με τον Παυσανία ανήκε στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.
Ο αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Σπύρο Μαρινάτο είναι περιφραγμένος, αλλά μπορείτε να δείτε τον τάφο από μακριά.
Αν περπατήσετε μάλιστα ως την άκρη του τύμβου, γύρω από την περίφραξη θα απολαύσετε τη μοναδική θέα της παραλίας από ψηλά.
untitled
Η παραλία βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000 και δεν έχει καμία οργανωμένη δραστηριότητα, κρατώντας “αυθεντική” και αναλλοίωτη την φυσική ομορφιά της.
Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να θαυμάσουν το εξωτικό τοπίο και να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της.

Δείτε το βίντεο :

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μπάνιο σε οργανωμένη παραλία; Δες τι πρέπει να προσέχεις


Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους. Αυτό σημειώνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σχετικά με τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και υπενθυμίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Αναλυτικά αναφέρονται εξής:

  «- Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
– Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
– Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

– Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
– Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
– Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
– Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, από τις 14:00 έως τις 17:00.
– Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών».
Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι για να κάνει μπάνιο μία οικογένεια σε οργανωμένη παραλία το κόστος είναι υψηλό και ως εκ τούτου θεωρεί επιβεβλημένο, στις οργανωμένες παραλίες, να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης με μικρό κόστος.

Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, ένα εφικτό όνειρο.

Από
 Νίκος Μιχαλόπουλος

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η χώρα μας, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι σε απογοητευτική θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου πως βρίσκεται τρίτη από τέλος, περνώντας μόνο την Κύπρο και την Δανία.

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς, αναπτύσσει νέες μονάδες παραγωγής σε τρίτες χώρες, με ή χωρίς συνέργειες. Πρόσφατο παράδειγμα η VW που επέλεξε την Τουρκία να κάνει το νέο της εργοστάσιο όπου θα παράγει VW, Skoda και Seat, η οποία εξέταζε και την περίπτωση της Ρουμανίας για αυτήν την επένδυση.

Η χώρα μας όμως λείπει από τον χάρτη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ακόμα και ως εναλλακτική πρόταση. Αφενός το ασταθές επενδυτικό περιβάλλον που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου το φορολογικό αδιέξοδο έκαναν ασύμφορη το οποιοδήποτε άνοιγμα στον τομέα αυτό. Άλλωστε να μην ξεχνιώμαστε η τελευταία ευκαιρία να δημιουργηθεί αυτοκινητοβιομηχανία, ήταν διπλή το 2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν Tesla και Fiat είχαν συμφωνήσει για μονάδες παραγωγής σε Περιστέρι (Βιαμάξ) και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Ωστόσο δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, όχι επειδή δεν τους ενδιέφερε η Ελλάδα, αλλά μεσολάβησαν οι πρώτοι δύσκολοι μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την οικονομία να ακροβατεί με το ριψοκίνδυνο δημοψήφισμα και τα Capital Controls. Μέσα σε αυτήν την χαοτική κατάσταση η Tesla επέλεξε να επενδύσει στην Ολλανδία και η Fiat να βάζει στον πάγο την περίπτωση «Ελλάδα».

Σύντομη ιστορική αναδρομή στην Ελληνική Αυτοκινητοβιομηχανία

Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι κάτι άγνωστο. Ήδη από το 1918 την προσπάθεια την άρχισε ο Νίκος Θεολόγου με επανασχεδιασμένα μοντέλα της Ford, στα μέσα δεκαετίας του 30 υπάρχει η βιοτεχνία παραγωγής αμαξωμάτων Ταγκαλάκη. Αξιέπαινη ήταν και η προσπάθεια του Γιώργου Δημητριάδη που με τις εταιρείες του Attica και D.I.M προσπάθησε να δημιουργήσει το εθνικο μας αυτοκίνητο.
Η enfield neorion του εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή, μια επανάσταση στην ιστορία του αυτοκινήτου καθώς το μικρό enfield 8000 ήταν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παρήχθη στην Σύρο το 1972, αλλά η ελληνική πραγματικότητα του έβαλε ταφόπλακα… Καθώς δεν ήξερε πως να το φορολογήσει.
Η Namco, την μόνη εταιρεία που στα τέλη της δεκαετίας του 60 παρήγαγε το εθνικο μας αυτοκίνητο, το θρυλικό Pony.
Η ιστορία συνεχίζει με την εμπορική αυτοκινήτων που παρήγαγε βόρεια της Αθήνας μοντέλα Alfa Romeo, Opel και Mazda και στον Βόλο το εργοστάσιο της Teocar, του Θεοχαράκη που παρήγαγε τα Nissan Cherry και Sunny, τα οποία εξάγονταν σε όλη την Ευρώπη δίνοντας στα μικρομεσαία αυτοκίνητα της Nissan το πολυπόθητο Made in Greece μέχρι το 1995. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να τονίσουμε πως τα εργοστάσια έκλεισαν από τις συχνές απεργίες αλλά και για φορολογικούς λόγους.
ΕΛΒΟ, η ελληνική βιομηχανία οχημάτων, η κρατική εταιρεία, η οποία περιορίστηκε δέσμια των αναγκών του ελληνικού κράτους. Ακόμα και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου η ΕΛΒΟ παρουσίασε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο στο πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του VW Polo με σκοπό να βγει στην παραγωγή. Το Aletis του Γιώργου Λιαμαδά. Δυστυχώς ούτε αυτό το πρότζεκτ καρποφόρησε, το οποίο θα έφερνε και μονάδα παραγωγής της τότε γενιάς του Polo στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ.
Ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούμε να προσθέσουμε τις εταιρείες κατασκευής αμαξωμάτων λεωφορείων, Σαρακακης, Σφακιανακης και Βιαμαξ. Αλλά και εταιρείες με σπορ προσανατολισμό GEN, Scavas και Korres.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο και σε άλλες πολλές παρόμοιες, ήταν ότι τα εμπόδια τα έβαζε το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ο κρατισμός είτε τους ωθούσε στην έξοδο με την φορολόγηση, είτε προέβαλε γραφειοκρατικά εμπόδια μη αποδίδοντας άδεια τύπου για δοκιμές, λειτουργώντας ανασταλτικά για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ωστόσο τώρα είναι η ευκαιρία για να φέρουμε αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια κυβέρνηση εστιασμένη στις επενδύσεις και στην δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ιδιωτικού τομέα. Βέβαια πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες καθώς και το ενδιαφέρον τόσο από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και από εγχώριους  επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ελληνικό αυτοκίνητο.

Η ευκαιρία που γεννιέται με το Fiat Centoventi 

Όπως προείπα, η Fiat έχει «παγώσει» την περίπτωση Ελλάδα, έστω και τυχαία. Η ιταλική εταιρεία είναι από τους βασικούς χρηματοδότες στο ΑΠΘ για το πρότζεκτ “Smartonics” όπου οι φοιτητές εξελίσσουν ευέλικτα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά για χρήση  τους στην βαριά βιομηχανία. Στην φετινή έκθεση της Γενεύης παρουσίασε το πρωτότυπο Centoventi που εντυπωσίασε το κοινό με την τεχνολογια του και το οποίο φέρει την οροφή με τα ευέλικτα φωτοβολταϊκά, αποτέλεσμα της έρευνας του ΑΠΘ.
Η έκδοση παραγωγής του Centoventi θα κατασκευαζόταν στην Θεσσαλονίκη, δεδομένου πως η FCA έχει επενδύσει ήδη στο ΑΠΘ. Λόγω των επενδυτικών εμποδίων της προηγούμενης κυβέρνησης και της υπερφορολόγησης η Fiat υπαναχώρησε εξετάζοντας μέχρι πρόσφατα εναλλακτικές λύσεις σε κράτη που ήδη έχει παραγωγή (Σερβία, Πολωνία) απορρίπτοντας πρόσφατα και τις δυο αυτές χώρες για την παραγωγή του ηλεκτρικού της μοντέλου.
Πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζί με το 500e και 500e Cabrio να παραχθεί ακόμα ένα νέο μοντέλο της Fiat, χωρίς να προσδιορίζουν ποιο θα είναι αυτό. Η λογική λέει πως θα είναι το αναμενόμενο Fiat 500 Giardiniera, με αποτέλεσμα το Centoventi, του οποίου την παραγωγή η Fiat την έχει προγραμματίσει για το τέλος του 2021 μένει για την ώρα χωρίς μονάδα παραγωγής.

Πως η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την παραγωγή του Centoventi; 

Ο βασικότερος παράγοντας είναι πως η Fiat εφονσον της προσφερθεί ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, θα επιλέξει την χώρα μας. Άλλωστε έχει επενδύσει ήδη στο πρόγραμμα Smartonics του ΑΠΘ.
Το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί εγγύηση για μια πολυεθνική εταιρεία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριακος Μητσοτάκης, ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναβαθμίζουν την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας.
Ωστόσο τα δεδομένα από το 2014 έχουν αλλάξει, όλα ξεκινούν από μηδενική βάση. Επειδή τα κόστη παραγωγής ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ μεγάλα, πιθανόν η Fiat να χρειαστεί την συμβολή εγχώριων επιχειρηματιών για το εγχείρημα αυτό, όπως άλλοτε ο Θεοχαράκης με την Nissan.
Τέλος μια καλή λύση για μονάδα παραγωγής είναι η Βιαμάξ στο Περιστέρι, εκεί ακριβώς που ήθελε να επενδύσει η Tesla.
Η αξιοποίηση της Βιαμάξ, πιθανόν με την συμβολή και του ιδιοκτήτη κ. Φωστηρόπουλου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και βουλευτής του δυτικού τομέα της Β’ Αθηνών να συντελέσουν για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των δυτικών προαστίων.
Υ.Γ – Η αυτοκινητοβιομηχανία ανήκει στην βαριά βιομηχανία των κρατών, οι εξαγωγές αυτοκινήτων αφήνουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ίσως είναι καιρός η Ελλάδα να κοιτάξει προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή με ώριμες συνθήκες, συνειδητοποιημένους πολιτικούς και με μια πολυεθνική που «ψάχνει» να επενδύσει χωρίς ρίσκο!

Άγιοι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνικος οι Απόστολοι


Ημερομηνία εορτής: 30/07/2019Άγιοι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνικος οι Απόστολοι
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 30 Ιουλίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Σιλας Ο Αποστολος, Αγιος Σιλουανος Ο Αποστολος, Αγιος Επαινετος Ο Αποστολος, Αγιος Κρησκης Ο Αποστολος, Αγιος Ανδρονικος Ο Αποστολος


Ἐπαινετὸς Κρήσκης τε καὶ Σιλουανός,
Σίλας καὶ Ἀνδρόνικος, αἰνείσθων ἅμα.
Πέντ' ἔβαν ἐκ βιότου μύσται Θεοῦ ἐν τριακοστῇ.



Eις τον Σίλαν και Σιλουανόν.
Tους κήρυκάς σου Σιλουανόν και Σίλαν,
Σώτερ θανόντας, πώς ακηρύκτους λίπω;

Eις τον Eπαινετόν.
Σε αγαπητόν Παύλος ιστορεί μέγας,
Kαλών απαρχήν της Aχαΐας όλης.

Eις τον Kρήσκεντα και Aνδρόνικον.
Kρήσκης και Aνδρόνικος οι μύσται Λόγου,
Bλέπουσι νυν πρόσωπον του Θεού Λόγου.

Tέσσαρες εξέθανον μύσται Θεοίο εν τριακοστή.
Βιογραφία
Οι Άγιοι Σίλας, Σιλουανός, Επαινετός, Κρήσκης και Ανδρόνικος, ήταν πέντε από τούς εβδομήκοντα μαθητές του Κυρίου. Όλοι υπηρέτησαν το Ευαγγέλιο του Χριστού «ἐν κόπῳ καὶ μόχθω, ἐν ἀγρυπνίαις πολλάκις, ἐν λιμῷ καὶ δίψει, ἐν νηστείαις πολλάκις, ἐν ψύχει καὶ γυμνότητι» (Β' προς Κορινθίους, ια - 27). Δηλαδή, υπηρέτησαν τον Κύριο με κόπο και μόχθο, με αγρυπνίες πολλές φορές, με πείνα και δίψα στις μακρινές οδοιπορίες, με νηστείες, με ψύχος και γυμνότητα.

Ο Σίλας φυλακίστηκε μαζί με τον Παύλο στους Φιλίππους της Μακεδονίας (Πραξ. ιστ 25-39). Μετά από πολλούς μόχθους και αφού ακολούθησε τον Παύλο σε πολλές περιοδείες του, έγινε επίσκοπος Κορίνθου.

Ο Σιλουανός, από το αξίωμα του επισκόπου Θεσσαλονίκης, αγωνίσθηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στον Κύριο.

Ο Επαινετός, από το αξίωμα του επισκόπου Καρθαγένης, αγωνίσθηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στον Κύριο.

Ο Ανδρόνικος αγωνίστηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στο Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ο Κρήσκης, τέλος, έγινε επίσκοπος Καρχιδονίας και από την θέση αυτή μόχθησε και υπηρέτησε το Θείο Ευαγγέλιο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Ανδρόνικος, εορτάζεται μαζί με την Αγία Ιουνία και στις 17 Mαΐου, ενώ η εύρεση των τιμίων λειψάνων του εορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Οἱ θεῖοι Ἀπόστολοι, ὡς οὐρανοὶ λογικοί, τὴν δόξαν ἀστράψαντες, τοῦ κενωθέντος ἐν γῇ, συμφώνως ὑμνείσθωσαν, Κρήσκης Σιλουναὸς τέ, καὶ ὁ ἔνθεος Σίλας, ἅμα σὺν Ἀνδρονίκω, Ἐπαινετὸς ὁ θεόφρων Χριστὸν γὰρ ἰκετεύουσι, σώζεσθαι ἅπαντας.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Συνοδίτης τοῦ Παύλου γεγονὼς καὶ συνέκδημος, τὴν Νεάπολιν μάκαρ καὶ Φιλίππους ἐφώτισας, τῆς θείας ἐπιγνώσεως φωτί, Ἀπόστολε Σίλα ἱερέ. Ἀλλὰ φύλαττε καὶ σκέπε πάντας ἡμᾶς, ἐν πίστει ἐκβοῶντάς σοι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐκπληροῦντι διὰ σοῦ, ἡμῶν τὰ αἰτήματα.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τοῖς τῶν αἱμάτων σου.
Εἰς τὰ τοῦ κόσμου δραμόντες πληρώματα, θεογνωσίας τὸν λόγον ἐσπείρατε· καὶ στάχυν πολύχουν δρεψάμενοι, τῷ Βασιλεῖ τῶν ἁπάντων προσήξατε, Ἀπόστολοι Χριστοῦ παναοίδιμοι.

Ἕτερον Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐορτάζει σήμερον ἐν εὐφροσύνῃ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου, ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, καὶ ἐκβοᾷ σοι Ἀπόστολε· χαῖρε ὦ Σίλα τοῦ Παύλου συνόμιλε.

Κάθισμα
Ἦχος δ'. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὡς ἀστέρες μέγιστοι τὴν οἰκουμένην, εὐσεβείας λάμψεσι, φωταγωγοῦντες εὐσεβῶς, εἰς τὸν αἰῶνα δοξάζεσθε, θαυματοφόροι Κυρίου Ἀπόστολοι.

Μεγαλυνάριον
Χαίρετε Ἀπόστολοι τοῦ Χριστοῦ, Ἀνδρόνικε Σίλα, καὶ θεόφρον Σιλουανέ, σὺν Ἐπαινετῷ τε, καὶ Κρήσκεντι τῷ θείῳ, τῆς ἀληθοῦς σοφίας ἐνδιαιτήματα.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Χαίροις εὐσεβείας θεῖος πυρσός, Ἀπόστολε Σίλα, καὶ τῆς χάριτος θησαυρός· χαίροις ὁ τῷ Παύλῳ, πιστῶς διακονήσας, αἰτούμενος δὲ πᾶσιν, ἡμῖν τὰ κρείττονα.




Οπτικοακουστικό Υλικό
media
Ακούστε το απολυτίκιο!




Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Άγιοι Σίλας, Σιλουανός και Κρήσκης οι Απόστολοι
Άγιοι Σίλας, Σιλουανός και Κρήσκης οι Απόστολοι

Άγιος Σίλας ο Απόστολος
Άγιος Σίλας ο Απόστολος

Άγιος Ανδρόνικος ο Απόστολος
Άγιος Ανδρόνικος ο Απόστολος

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Yποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές- μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης από το ΙΕΠ

Το ΙΕΠ εξέδωσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήματος προς σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου με έως τριάντα έναν (31) Εμπειρογνώμονες,
Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών εκπόνησης Προγραμμάτων Σπουδών και εκπαιδευτικού-διδακτικού υλικού στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση των Ιεροσπουδαστηρίων – Παιδαγωγική υποστήριξη της διδασκαλίας του Κορανίου στους μαθητές- μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης» - MIS 5007902.

Για τους μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης λοιπόν όχι απλώς είναι επιτρεπτή η διδασκαλία του Κορανίου αλλά και χρηματοδοτούνται προγράμματα αναβάθμισης των ιεροσπουδαστηρίων και παιδαγωγικής υποστήριξης της διδασκαλίας του Κορανίου. Την ίδια στιγμή στους χριστιανούς μαθητές των ελληνικών σχολείων προσφέρεται ένα πολυθρησκειακό μάθημα συγκρητισμού ενώ η διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Πατερικής Παράδοσης χαρακτηρίζεται κατηχητικό μάθημα και κρίνεται αποβλητέο από την εκπαιδευτική διαδικασία.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΠ

Διαχρονικό, διακομματικό έγκλημα

Τζήμερος Θάνος 

Διαχρονικό, διακομματικό έγκλημα , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
Δεν ξέρω ποιος θα ξεκινήσει να ψάχνει τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν για την προστασία μας, και “εξασφάλισαν” εκατοντάδες καμένους και πνιγμένους. Το πιθανότερο είναι να μην το κάνει κανένας. Διότι θα πέσει πάνω στις διακομματικές συμμορίες που λυμαίνονται τα χρήματα του φορολογούμενου, Έλληνα και Ευρωπαίου, και θα αρχίσουν οι “παρεμβάσεις” άνωθεν: θάψ’ το, κουκούλωσέ το, σφύρα αδιάφορα.
Πάρε ένα μικρό δείγμα, αγαπητέ αναγνώστη.
Σκέφτηκε, κάποια στιγμή, η υπεύθυνη και προβλεπτική ελληνική πολιτική ηγεσία: κι αν γίνει μια καταστροφή δεν θα πρέπει να ξέρουν οι φορείς του Δημοσίου να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για να συνεννοούνται μεταξύ τους; Να μην φωνάζει κάποιος, ας πούμε, "φωτιά!" και ο άλλος να νομίζει ότι  θέλει να ανάψει τσιγάρο και ξέχασε τον αναπτήρα. Να καθίσουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα… "Λεξικό Όρων Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - Καταστροφών"! Πόσες είναι αυτές οι ρημάδες οι λέξεις; 100; 200; Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο να βρω αυτό το λεξικό δεν βρήκα ούτε ίχνος του. Βρήκα όμως όλες τις λέξεις στον Ξενοκράτη. Ο νόμος “Ξενοκράτης” ο οποίος, να το συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι νόμος αντιμετώπισης, αλλά περιγραφής φυσικών καταστροφών, περιέχει και λεξικό σχετικών όρων όπου μπορείς να μάθεις τι είναι ο “σμηνοσεισμός” ή οι “ροές κορημάτων” για παράδειγμα, εδώ. 
Όμως κάποιο λαμόγιο σκέφτηκε: ρε συ, δεν παίρνουμε τις λέξεις του “Ξενοκράτη”, να βάλουμε και 5-6 ακόμα και να το παρουσιάσουμε αυτό ως Λεξικό; “Φοβερή ιδέα, έτοιμα λεφτά!” είπαν οι υπόλοιποι της συμμορίας. Πόσο κόστισε η σύνταξη του… λεξικού; 45.000 ευρώ! Ούτε του Μπαμπινιώτη δεν κόστισε τόσο. Υποτίθεται ότι το λεξικό θα έπρεπε να το έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία, Γένικές Γραμματείες. Αν το δεις πουθενά, γράψε μου. Το χρέωσαν, παντελόνιασαν τα λεφτά και αμφιβάλλω εάν συνέταξαν έστω και το πρωτότυπο να το έχουμε ως δείγμα.
Κατά “σύμπτωση”, 45.000 ευρώ κόστισαν και άλλες παρεμφερείς εργασίες για τη σωτηρία μας. Ας πούμε η "Κατάρτιση προδιαγραφών για την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης κινδύνου και εκτίμησης επικινδυνότητας". Όχι η ίδια η μελέτη, ε; Η κατάρτιση προδιαγραφών! Δείτε τι σκέφτηκαν οι απίθανοι για τα άλλα 45άρια.




























Γιατί όλα κοστίζουν 45.000 ευρώ; Διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί ένα κυβερνητικό λαμόγιο να δώσει στον συνεργάτη του, ιδιώτη λαμόγιο, με απ ευθείας ανάθεση, με το αζημίωτο βεβαίως - βεβαίως. Θες να μασήσεις 180.000 και να μη σε τρέχουν; Το σπας σε τέσσερα 45άρια. Απλό και μεγαλοφυές. Πέσαν λοιπόν τα λαμόγια επί Κώστα Καραμανλή του (εντελώς) Β στη μασαμπούκα καθώς οι κουτόφραγκοι έδιναν λεφτά για να οργανώσουμε την... πολιτική προστασία μας! Επινοούσαν απίθανα έργα και ξεκοκκάλιζαν τα λεφτά των προγραμμάτων. Κι όταν ήρθε η ώρα για το μεγάλο λαβράκι, αυτό δεν θα το κοστολογούσαν 45 ψωροχιλιάρικα. 1.384.316 κόστισε το site της Πυροσβεστικής! Πληρωμένο από την τσέπη του κουτόφραγκου και τη δική σου, μην το ξεχνάς. Και αναποτελεσματικό όταν χρειάστηκε, όπως αποδείχθηκε τη μαύρη Δευτέρα του 2018.








Το site της Πυροσβεστικής δεν είχε ούτε ΜΙΑ οδηγία τη μαύρη Δευτέρα για τους κατοίκους των περιοχών που φλέγονταν. Είχε διάφορες ηλίθιες ανακοινώσεις και τη φοβερή προτροπή (εδώ):
"Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί (Σ.Σ. όχι προσεκτικοί - προσεχτικοί, στη λαλιά του γκοζμάκη...) στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών."
Πάλι καλά που δεν έγραψαν: “Παρακαλούνται να μην αναφλέγονται, διότι καιόμενοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής”.
Πόσοι νόμοι υπάρχουν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών; 47! Ασαφείς, με επικαλύψεις και συχνά αντιφατικοί μεταξύ τους, όπως διαπιστώνει η μελέτη των Καρκατσούλη - Στεφοπούλου - Πλυμάκη, εδώ
Όσο ψάχνεις τα ενδότερα των μηχανισμών που χρυσοπληρώθηκαν υποτίθεται για να μας προστατεύουν τόσο σε πνίγει η μπόχα, όπως ο καπνός της μαύρης Δευτέρας. Αλλά και η αγανάκτηση από τη διακοματική, διαχρονική ανικανότητα και τις “δοσοληψίες” αρμοδίων και αετονύχηδων.  
Ποιος θα στείλει στον εισαγγελέα τις συμμορίες των κρατικών και παρακρατικών τρωκτικών; Θα τις στείλει ο Κυριάκος; Πώς θα το κάνει, όταν – για λόγους προφανώς εσωκομματικών ισορροπιών – ο Κώστας ο (εντελώς) ο Β’ επιβραβεύθηκε για τις “δραστηριότητές” του εκείνη την περίοδο τοποθετούμενος “αριστίνδην” στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και εκλεγόμενος ex officio (ως πρώην πρωθυπουργός) για ακόμα μια 4ετία σιωπής;
“Να μην ανασκαλεύουμε το παρελθόν”, θα πει κάποιος, “διότι προέχει η εθνική συμφιλίωση”. Διαφωνώ. Προέχει η κάθαρση, η αναστήλωση του κράτους Δικαίου και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Στο σκαμνί θα πρέπει να καθίσουν και όσοι ενθυλάκωσαν, επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ποσά που σκοπό είχαν να μας προστατεύσουν, και όσοι θεσμικά υπέθυνοι δεν έπαιρναν χαμπάρι (;) από το πάρτυ που είχε στηθεί κάτω από τη μύτη τους, αλλά και όσοι έπαιζαν τον ανήξερο και δεν ήξεραν πού παν τα τέσσερα, και κουκούλωναν επί ΣΥΡΙΖΑ. (Έχουμε κανένα νεώτερο από τη ρύπανση του Σαρωνικού, επί Κουρουμπλή; Μήπως από το ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας;) Όσο οι ηθικοί αυτουργοί των εθνικών μας τραγωδιών δεν τιμωρούνται, όσο οι θεσμικοί τους επόπτες που ούτε επόπτευσαν ούτε υποπτεύθηκαν το παραμικρό εξακολουθούν να κάθονται στα έδρανα της Βουλής, κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα ετοιμάζουν την επόμενη κομπίνα με τα 45άρια και την επόμενη τραγωδία με τους 102.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Κυριακή Στ΄ Ματθαίου, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Ματθ. θ’ 1 – 8 (28-07-2019)



Κυριακή Στ’ Ματθαίου

Πρωτότυπο Κείμενο
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐμβὰς ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς τὸ πλοῖον, διεπέρασε, καὶ ἦλθεν εἰς τὴν ἰδίαν πόλιν. Καὶ ἰδοὺ προσέφερον αὐτῷ παραλυτικὸν ἐπὶ κλίνης βεβλημένον· καὶ ἰδὼν ὁ ᾿Ιησοῦς τὴν πίστιν αὐτῶν, εἶπε τῷ παραλυτικῷ· Θάρσει, τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου. Καὶ ἰδού τινες τῶν Γραμματέων εἶπον ἐν ἑαυτοῖς· Οὗτος βλασφημεῖ. Καὶ ἰδὼν ὁ ᾿Ιησοῦς τὰς ἐνθυμήσεις αὐτῶν, εἶπεν· ῞Ινα τί ὑμεῖς ἐνθυμεῖσθε πονηρὰ ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν; Τί γάρ ἐστιν εὐκοπώτερον, εἰπεῖν· Ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι· ἢ εἰπεῖν· Ἔγειρε καὶ περιπάτει; ῞Ινα δὲ εἰδῆτε, ὅτι ἐξουσίαν ἔχει ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπὶ τῆς γῆς ἀφιέναι ἁμαρτίας· (τότε λέγει τῷ παραλυτικῷ)· Ἐγερθεὶς ἆρόν σου τὴν κλίνην, καὶ ὕπαγε εἰς τὸν οἶκόν σου. Καὶ ἐγερθεὶς, ἀπῆλθεν εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ. Ἰδόντες δὲ οἱ ὄχλοι ἐθαύμασαν, καὶ ἐδόξασαν τὸν Θεὸν, τὸν δόντα ἐξουσίαν τοιαύτην τοῖς ἀνθρώποις.
Νεοελληνική Απόδοση
Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς επιβιβάστηκε στο πλοίο, διέσχισε τη λίμνη και ήρθε στην πόλη του. Τότε του έφεραν έναν παράλυτο ξαπλωμένο σ’ ένα κρεβάτι. Όταν είδε ο Ιησούς την πίστη τους, είπε στον παράλυτο: «Θάρρος, παιδί μου, σου συγχωρήθηκαν οι αμαρτίες σου». Τότε μερικοί από τους γραμματείς είπαν μέσα τους: «Μα αυτός προσβάλλει το Θεό». Ο Ιησούς όμως, που κατάλαβε τις σκέψεις τους, είπε: «Γιατί κάνετε πονηρές σκέψεις; Τι είναι ευκολότερο να πω: σου συγχωρούνται οι αμαρτίες, ή να πω: σήκω και περπάτα; Για να μάθετε λοιπόν πως ο Υιός του Ανθρώπου έχει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες πάνω στη γη» – λέει στον παράλυτο: «Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». Εκείνος σηκώθηκε και πήγε στο σπίτι του. Όταν ο κόσμος το είδε αυτό έμειναν κατάπληκτοι και δοξολόγησαν το Θεό, που έδωσε τέτοια εξουσία στους ανθρώπους.
Σχολιασμός
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι παρμένη από το κατά Ματθαίον Ιερό Ευαγγέλιο και συνέχεια της διήγησης της θεραπείας των δαιμονισμένων στα Γάδαρα. Μετά την απαλλαγή των δύο εκείνων βασανισμένων ανθρώπων από τα δαιμόνια και το καταγκρέμισμα των χοίρων που ακολούθησε, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον Ιησού Χριστό να απομακρυνθεί από τον τόπο τους. Ο Κύριος, σεβόμενος την ελευθερία τους, επιστρέφει «εις την ιδίαν πόλιν».
Τότε έρχονται κάποιοι κρατώντας ένα παράλυτο ξαπλωμένο στο κρεβάτι του. «Καί προύθηκαν τω Χριστώ τον κάμνοντα, λέγοντες μεν ουδέν, αυτώ δε το παν επιτρέποντες. Εν αρχή μεν γαρ και αυτός περιήγε, και ου τοσαύτην παρά των προσιόντων ήτει την πίστιν˙ ενταύθα δέ και προσήεσαν, και πίστην απητούντο» (Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Υπόμνημα στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, Ομιλία 29).  Είναι λοιπόν ολοφάνερη η πίστη τόσο των ανθρώπων που βαστάζουν τον παράλυτο, αφού δεν λογαριάζουν καθόλου τον κόπο τους, όσο και του ίδιου του παράλυτου, αφού δέχεται χωρίς γογγυσμό την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Έτσι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δεν τον υποβάλλει σε «εξέταση πίστεως» όπως π.χ. στην περίπτωση της Χαναναίας, αλλά αμέσως του δίδει την άφεση των αμαρτιών του. Με την άφεση που δίνει ο Κύριος στον παράλυτο προβαίνει πρώτα στη θεραπεία της ψυχής που δεν είναι ορατή και φανερώνει τη θεότητά Του και την ισοτιμία Του με τον Πατέρα.
Τότε αρχίζουν οι γραμματείς και συλλογίζονται πως αυτό που λέει ο Κύριος είναι βλασφημία, αλλά δεν το εκφράζουν δημόσια επειδή φοβούνται το πλήθος. Εντούτοις ο Ιησούς, φανερώνοντας και πάλι τη θεότητά Του, αποκαλύπτει τα κρύφια των καρδιών τους και προβαίνει στη θεραπεία και του σώματος του παραλύτου. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ορατή από όλους η θεία δύναμη και εξουσία Του, καθώς και κατά κάποιον τρόπο αποδεικνύεται και η μη ορατή συγχώρηση που προηγουμένως  ο ασθενής είχε λάβει.
 «Θάρσει, τέκνον∙ αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου»
Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ο Κύριος προσφωνεί τον παράλυτο «τέκνον», δηλαδή «παιδί μου». Αλήθεια! Με τέτοια προσφώνηση, ποιος να μην αναθαρρεύει, ποιος να μην ελπίζει; «Ο παραλυτικός ακούει τη λέξη «τέκνον» και υιοθετείται από τον ουράνιο πατέρα και προσκολλάται στον αναμάρτητο Θεό και γίνεται και ο ίδιος χωρίς αμαρτίες με την άφεση των παραπτωμάτων του. Παντού μέσα στην Καινή Διαθήκη φαίνεται το χάρισμα της υιοθεσίας. Όλοι εκείνοι που έφεραν τα σημάδια της αμαρτίας, βρήκαν το θεραπευτή τους. Ο Χριστός είναι ο μεγαλύτερος αδελφός μας, που μας έκανε παιδιά του Θεού…» (Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ο Επιούσιος Άρτος, Εκδ. 2009, σ.458).
Ο παράλυτος της περικοπής συναντάται προσωπικά με το Χριστό διά της  μεγάλης πίστης που επιδεικνύει και μετέχει στη νέα πραγματικότητα που προσφέρει ο Μεσσίας και Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος ενεργεί και αποκαλύπτεται με τη δύναμη της αγάπης και της αγαθότητάς του, ο παράλυτος αποκτά πραγματική σχέση με το Θεό, ανακαινίζεται, ξαναγεννιέται και σώζεται μέσα στα όρια της πίστης.
Ο Κύριος προσφέρει στον άνθρωπο μια ολοκληρωμένη και βαθιά θεραπεία, που δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Ο Σωτήρας Χριστός είναι ο ανακαινισμός και η μεταμόρφωσή μας, το πρόσωπο που μας βγάζει από τη φθορά και το σκοτάδι και μας εισάγει στην αιωνιότητα. Όποιος δεν αποδέχεται την προοπτική αυτή, είναι εύκολο να καμφθεί από την οδύνη μιας σωματικής ασθένειας και να παραιτηθεί από κάθε αγώνα και προσπάθεια, απολυτοποιώντας τη σωματική υγεία και την παρούσα ζωή.
Ο Ιησούς Χριστός, ο ανά τους αιώνες παρών στην Εκκλησία Του ως η κεφαλή του σώματός της, προσφέρει πάντοτε την νέα πραγματικότητα που πιο πάνω αναφέραμε. Έτσι κι εμείς ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στην πατρική Του αγάπη, ας μετέχουμε ενσυνείδητα και με θείο φόβο στα Ιερά Μυστήρια και τότε θα ακούσουμε τη σωτήρια φωνή: «θάρσει, τέκνον∙ αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου».