Ειδικότερα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κατσαρίδες έμαθαν να ανιχνεύουν και να αποφεύγουν συγκεκριμένους τύπους γλυκόζης που περιέχονται στις παγίδες και τα δολώματα που πωλούνται στο εμπόριο.
Η έρευνα βασίζεται στις μικρές καφέ γερμανικές κατσαρίδες που φωλιάζουν σε σπίτια, κτήρια και υπονόμους και οπουδήποτε αλλού οι άνθρωποι αφήνουν υπολείμματα, σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η αποστροφή των κατσαρίδων προς τις παγίδες που περιέχουν ζάχαρη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επτά με οκτώ χρόνια αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται γλυκόζη στα δολώματα.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες οι κατσαρίδες εξελίχθηκαν γρήγορα, με την αποστροφή προς τη γλυκόζη να κληρονομείται γενετικά στις νέες γενιές.
Πριν το «φαγοπότι» οι κατσαρίδες χρησιμοποιούν τα μικρά «τριχίδια γεύσης» για να δοκιμάσουν την τροφή και αν αυτή περιέχει γλυκόζη, η αίσθηση που τους αφήνει είναι στην πραγματικότητα πικρή και όχι γλυκιά.
«Αναπηδούν πίσω σαν να υπέστησαν ηλεκτροσοκ. Αυτή είναι μια πολύ ξεκάθαρη συμπεριφορά. Αρνούνται κατηγορηματικά να καταπιούν την τροφή», εξηγεί ο καθηγητής εντομολογίας Δρ. Coby Schal, που συμμετείχε στη μελέτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα στις κατσαρίδες, ωστόσο ακόμα ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη αντιβιοτικής αντίστασης στα βακτήρια.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες εξέτασαν 19 πληθυσμούς κατσαρίδων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Πουέρτο Ρίκο και τη Νότια Κορέα. Όπως διαπίστωσαν, οι επτά εξ αυτών παρουσίαζαν «απέχθεια» στη γλυκόζη.
Στο πλαίσιο του πειράματος οι επιστήμονες τοποθέτησαν ξεχωριστά δοχεία με τροφές και βιντεοσκόπησαν τις κατσαρίδες, οι οποίες απέρριψαν όσα περιείχαν γλυκόζη και έφαγαν μόνο από τα δοχεία με τη φρουκτόζη.
Εκτός αυτού, τα έντομα έδειξαν αποστροφή σε ένα βάζο μαρμελάδας που περιείχε γλυκόζη και αντ’ αυτού στράφηκαν στο φιστικοβούτυρο.
Η γερμανική κατσαρίδα είναι μόλις ένα από τα 5.000 είδη κατσαρίδων παγκοσμίως.
econews
econews
Δείτε το βίντεο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου