on 08/10/2024
Μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα πιάσαν δουλειά στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Γράμμου, ψηλά στην αλπική ζώνη, σε υψόμετρα που βρίσκονται πάνω από τα 2.100 μέτρα για ένα έργο που μετά την ολοκλήρωσή του το ξακουστό «πέρασμα του Μπάρου» στα Τζουμέρκα θα μοιάζει με πεδινή διαδρομή.
Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για αυτήν την άγρια παρέμβαση στην παρθένα περιοχή του Γράμμου κρατούνται μυστικές. Ο στρατός, μηχανήματα του οποίου σκάβουν στη βόρεια περιοχή (από την πλευρά του χωριού Γράμμουστα) επικαλείται στρατιωτικό απόρρητο και δεν απαντά στις διαμαρτυρίες του δήμου Νεστορίου. Η Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει στείλει μηχανήματα στη νότια περιοχή (από την πλευρά της Αετομηλίτσας), αναφέρει σε έγγραφό της πως πρόκειται απλά για «εργασίες αποκατάστασης βατότητας». Για την παρέμβαση στη νότια περιοχή της κορυφογραμμής έγινε απευθείας ανάθεση του έργου σε εργολάβο με τίμημα 25.000 ευρώ. Πέρα από τη σωρεία παρανομιών που συνοδεύουν αυτές τις ενέργειες, προκύπτει και ένας τραγέλαφος: Πριν από καιρό για τη συντήρηση του συνόλου των μονοπατιών του Γράμμου είχε εξαγγελθεί ένα κονδύλι 300.000 ευρώ, η τύχη του οποίου αγνοείται. Αντίθετα, αρχίζει να τρέχει χρήμα για κατασκευή μιας λεωφόρου στην αλπική ζώνη. Καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει γίνει και βεβαίως δεν έχει κατατεθεί. Η καταστροφή όμως προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ηδη η μπουλντόζα, που ξεκίνησε από τα 2.160 μέτρα από το ύψωμα Γκέσος, έχει ανέβει στο υψόμετρο των 2.200 μέτρων καταστρέφοντας μέχρι τώρα πεζοπορικό μονοπάτι μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου.
Στο σημείο αυτό εμφανίζονται μερικά ακόμα παράδοξα: Σε ερωτήσεις ντόπιων από την πλευρά της Γράμμουστας δόθηκε η ανεπίσημη εξήγηση για το μηχάνημα του στρατού που έκανε τη διάνοιξη από τη Γράμμουστα έως το διάσελο της Κιάφας σε μήκος περίπου 2 χλμ., ότι πρόκειται για έργο που αφορά στην οδική σύνδεση της Γράμμουστας με την Αετομηλίτσα. Ομως το έργο που γίνεται από την πλευρά της Ηπείρου ξεκινά από τον Γκέσο και κατευθύνεται στο Περήφανο, δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με τη σύνδεση Αετομηλίτσας – Γράμμουστας.
Το μυστήριο παραμένει όσο δεν δίνονται επίσημες και αιτιολογημένες απαντήσεις, ενώ οργιάζουν και οι όχι αδικαιολόγητες φήμες για την πραγματική σκοπιμότητα αυτού του έργου.
Ο δήμος της Κόνιτσας, στην περιοχή του οποίου συμβαίνει η καταστροφή, δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Στο Κεφαλοχώρι έγινε ήδη μια πρώτη εκδήλωση, στην οποία καταγράφηκε η απόλυτη αντίθεση των κατοίκων σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Πηγή: rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου