Η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο μεγαλύτερος βραχώδης πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια και είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης που υποστηρίζει ζωή.
Γνωρίζατε ότι:
Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται.
Αυτή η επιβράδυνση συμβαίνει σχεδόν ανεπαίσθητα, με περίπου 17 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά εκατό χρόνια, αν και ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζεται δεν είναι απόλυτα ομοιόμορφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «μεγαλώνουν» οι μέρες μας, αλλά συμβαίνει τόσο αργά που θα μπορούσαν να περάσουν έως και 140 εκατομμύρια χρόνια πριν η διάρκεια μιας ημέρας αυξηθεί σε 25 ώρες.
Κάποτε πίστευαν ότι η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος.
Λόγω των φαινομενικών κινήσεων του Ήλιου και των πλανητών, οι αρχαίοι επιστήμονες επέμεναν ότι η Γη παρέμενε στατική, ενώ άλλα ουράνια σώματα ταξίδευαν σε κυκλικές τροχιές γύρω από αυτήν. Τελικά, η άποψη ότι ο Ήλιος ήταν στο κέντρο του σύμπαντος διατυπώθηκε από τον Κοπέρνικο.
Η Γη έχει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από τον πυρήνα νικελίου-σιδήρου του πλανήτη, σε συνδυασμό με την ταχεία περιστροφή του. Αυτό το πεδίο προστατεύει τη Γη από τις επιπτώσεις του ηλιακού ανέμου.
Υπάρχει μόνο ένας φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Γη.
Η Σελήνη αναλογικά με το μέγεθος της Γης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος οποιουδήποτε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Σε πραγματικούς όρους, ωστόσο, είναι μόνο ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος.
Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που δεν πήρε το όνομά του από κάποιον θεό. Οι άλλοι επτά πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν πάρει τα ονόματά τους από αρχαίους θεούς ή θεές. Αν και μόνο ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος ονομάστηκαν κατά την αρχαιότητα, επειδή ήταν ορατοί με γυμνό μάτι, η αρχαία μέθοδος ονοματοδοσίας πλανητών διατηρήθηκε και μετά την ανακάλυψη του Ουρανού και του Ποσειδώνα.
Η Γη είναι ο πυκνότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος.
Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το μέρος του πλανήτη. Για παράδειγμα, ο μεταλλικός πυρήνας είναι πιο πυκνός από τον φλοιό. Η μέση πυκνότητα της Γης είναι περίπου 5,52 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.
Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό
Όταν οι αστροναύτες πήγαν για πρώτη φορά στο διάστημα, κοίταξαν πίσω στη Γη με ανθρώπινα μάτια για πρώτη φορά και ονόμασαν το σπίτι μας Γαλάζιο Πλανήτη. Και δεν αποτελεί έκπληξη. Το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανούς. Το υπόλοιπο 30% είναι το στέρεο έδαφος, που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Γη αποτελείται ως επί το πλείστον από σίδηρο, οξυγόνο και πυρίτιο. Αν μπορούσατε να διαχωρίσετε τη Γη σε σωρούς υλικού, θα παίρνατε 32,1% σίδηρο, 30,1% οξυγόνο, 15,1% πυρίτιο και 13,9% μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτού του σιδήρου βρίσκεται στον πυρήνα της Γης. Εάν μπορούσατε πραγματικά να κατεβείτε και να πάρετε δείγμα από τον πυρήνα, θα ήταν 88% σίδηρος. Το 47% του φλοιού της Γης αποτελείται από οξυγόνο.
Η Γη δεν χρειάζεται 24 ώρες για να περιστραφεί στον άξονά
της. Στην πραγματικότητα είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να περιστραφεί πλήρως η Γη γύρω από τον άξονά της. Οι αστρονόμοι την αποκαλούν αστρική ημέρα.
Ένα έτος στη Γη δεν είναι 365 ημέρες. Στην πραγματικότητα είναι 365,2564 ημέρες. Είναι αυτές οι επιπλέον 0,2564 ημέρες που δημιουργούν την ανάγκη για δίσεκτα έτη. Γι' αυτό σημειώνουμε μια επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους διαιρούμενη με το 4 – 2004, 2008, κ.λπ.
Η Γη έχει 1 φεγγάρι και 2 συν-τροχιακούς δορυφόρους. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν 2 επιπλέον αστεροειδείς κλειδωμένοι σε τροχιές με τη Γη; Ονομάζονται 3753 Cruithne και 2002 AA29.
Ο 3753 Cruithne έχει διάμετρο 5 χλμ και μερικές φορές ονομάζεται δεύτερο φεγγάρι της Γης. Στην πραγματικότητα δεν περιφέρεται γύρω από τη Γη, αλλά έχει συγχρονισμένη τροχιά με τον πλανήτη μας. Έχει μια τροχιά που το κάνει να μοιάζει σαν να ακολουθεί τη Γη σε τροχιά, αλλά στην πραγματικότητα ακολουθεί τη δική του, ξεχωριστή διαδρομή γύρω από τον Ήλιο.
Ο 2002 AA29 έχει διάμετρο μόλις 60 μέτρα και κάνει μια πεταλωτή τροχιά γύρω από τη Γη που το φέρνει κοντά στον πλανήτη κάθε 95 χρόνια. Σε περίπου 600 χρόνια, θα φαίνεται να κάνει κύκλους γύρω από τη Γη σε μια σχεδόν δορυφορική τροχιά.
Η Γη δεν έχει στην πραγματικότητα σφαιρικό σχήμα αλλά είναι πεπλατυσμένη στον Ισημερινό, σαν να την έχουν «ζουλήξει» πιέζοντας τους Πόλους. Αυτό συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο επειδή η περιστροφή της Γης προκαλεί φυγοκεντρικά διόγκωση στον Ισημερινό.
Η Γη δεν περιστρέφεται κάθετα, αλλά υπό γωνία 23,44 μοιρών.
Μόνο το 3% του νερού της γης είναι φρέσκο, το υπόλοιπο 97% αλμυρό. Από αυτό το 3%, πάνω από το 2% είναι παγωμένο σε στρώματα πάγου και παγετώνες. Σημαίνει ότι λιγότερο από 1% γλυκό νερό βρίσκεται σε λίμνες και ποτάμια.
Η Ασία καλύπτει το 30% της συνολικής χερσαίας έκτασης, αλλά αντιπροσωπεύει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κάθε χειμώνα 1 septillion (1,000,000,000,000,000,000,000,000 ή ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια) κρύσταλλοι χιονιού πέφτουν από τον ουρανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου