on 16/10/2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 12μηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για την αποψίλωση των δασών, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις των παγκόσμιων εταίρων και της βιομηχανίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη ετοιμότητας για την έγκαιρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Δημοσίευσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές που θα παρέχουν «πρόσθετη σαφήνεια» στις εταιρείες και τις αρχές επιβολής της νομοθεσίας, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των κανόνων, δήλωσε η Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση παράτασης «δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους ή την ουσία του νόμου».
Επιπλέον, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα προτείνει πρόσθετη νομοθεσία έως τις 30 Ιουνίου 2025 μετά από “εντατικούς διαλόγους” με τις περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες.
Αρχικά, ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών είχε οριστεί να τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Δεκεμβρίου, και βρισκόταν στο επίκεντρο των εργασιών του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αφού υπέστη αυξημένες πιέσεις από τη βιομηχανία, τις πολιτικές ομάδες και τις τρίτες χώρες που επηρεάζονται από τις εξαγωγές, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε προσφέρει τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής φάσης.
«Οι παγκόσμιοι εταίροι έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητάς τους, πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων στο μπλοκ ήταν επίσης άνισο. «Ενώ πολλοί αναμένουν να είναι έτοιμοι εγκαίρως, χάρη στις εντατικές προετοιμασίες, άλλοι έχουν εκφράσει ανησυχίες», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών, που συμφωνήθηκε από τους νομοθέτες της ΕΕ το 2022 και εγκρίθηκε από τις χώρες της ΕΕ τον Ιούνιο του 2023, απαιτεί από τους προμηθευτές να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα τους – σόγια, βόειο κρέας, καφές, φοινικέλαιο, καουτσούκ, κακάο, ξύλο και τα παράγωγά του, όπως δέρμα και έπιπλα – δεν προέρχονται από περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα για να δημιουργηθεί χώρος για αγροκτήματα και φυτείες.
Για τον ευρωβουλευτή Pascal Canfin (Γαλλία/Renew), η αντίδραση κατά του νόμου για την αποψίλωση των δασών συνδέεται με “έντονο lobbying” από χώρες που παράγουν προϊόντα που κινδυνεύουν από αποψίλωση και από γίγαντες αγροτικών επιχειρήσεων, κυρίως στη Βραζιλία και την Ινδονησία.
“Εάν υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή, αυτό δείχνει σαφώς ότι αυτή η νομοθεσία [της αποψίλωσης] αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος για την καταπολέμηση της αποψίλωσης στις περιοχές του πλανήτη όπου είναι πιο διαδεδομένη”, έγραψε πρόσφατα ο Canfin στο LinkedIn.
Ωστόσο, ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell δήλωσε ότι ο αγώνας για την εφαρμογή είναι πραγματικός και προέτρεψε σε προσοχή για να μην “αποξενωθούν οι εταίροι” με τους οποίους πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί.
“Πρέπει να παραδεχτούμε ότι [ο νόμος για την αποψίλωση των δασών] έχει δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στις σχέσεις μας με σημαντικούς εταίρους όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και οι χώρες της Δυτικής Αφρικής”.
“Είναι σημαντικό όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όσον αφορά την οικονομική διπλωματία να είναι επακριβώς βαθμονομημένα, να συζητούνται εκ των προτέρων με τους εταίρους μας και να εφαρμόζονται σταδιακά, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές”, πρόσθεσε ο Borrell.
Πηγή: https://gr.euronews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου