Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Έφυγε από τη ζωή η Γιαγιά του Πόντου

Η Σάνο Χάλο με την κόρη της Θία, σε μια φωτογραφία του 1989

Η Σάνο Χάλο με την κόρη της Θία, σε μια φωτογραφία του 1989

Η ιστορία της Σάνο Χάλο έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρις στο βιβλίο της κόρης της, όπου εξιστορείται η ιστορία της Γενοκοτονίας

Η Αρχόντισσα του Πόντου, η Γιαγιά όλων των Ποντίων, όπως την αποκαλούσαν οι απανταχού Πόντιοι, η Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου του Χαραλάμπους, σύζυγος Αβραάμ Χάλο) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, «υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας ζωντανός θρύλος μαχητικότητας και κουράγιου, μια γυναίκα με όραμα και πίστη».

Όπως τονίζεται, «η Σάνο Χάλο με την προσωπική της μαρτυρία για τα πάθη που είχε υποστεί πριν 90 χρόνια στη γενέτειρα της, στον Πόντο, όπως αυτές καταγράφηκαν από τη κόρη της, Θία Χάλο (Thea Halo) στο βιβλίο «Not Even My Name» ("Ούτε Καν το Όνομα Μου"), πρόβαλε σε όλο τον κόσμο το μείζον εθνικό ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και γενικότερα όλων των χριστιανικών λαών της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Το βιβλίο εξιστορεί τη δραματική πορεία θανάτου από τον Πόντο μέχρι τον Λίβανο της δεκάχρονης τότε Σάνο, κατά την οποία ξεκληρίστηκε όλη η οικογένειά της και την συνταρακτική αναζήτηση των πατρογονικών της εστιών εβδομήντα χρόνια μετά ώστε να ανακαλύψει την εθνική της ταυτότητα και το οικογενειακό της όνομα μέσα από κάποιες θολές παιδικές αναμνήσεις.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η Σάνο Χάλο ήθελε με "θείο" πείσμα, όχι απλά να μην ξεχάσει, αλλά πολύ περισσότερο να αυτοπροσδιοριστεί εθνικά, κοινωνικά και ιστορικά. Και το πέτυχε μέσα από την ενδελεχή αναζήτηση της κόρης της Θία. Η Γιαγιά του Πόντου έμαθε επιτέλους το πραγματικό της όνομα, έμαθε ποια είναι. Δεν έκανε το χατίρι των γενοκτόνων της. Επέζησε, κράτησε σαν φυλακτό τις θύμησες, τις διηγήθηκε και τις κατέγραφε με την πένα της κόρης της και δίδαξε την οικουμένη το ανείπωτο δράμα των Ελλήνων του Πόντου, των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Η Σάνο Χάλο υπήρξε αναμφισβήτητα μια θρυλική μορφή του Ελληνισμού (ίσως τη μεγαλύτερη του απόδημου Ελληνισμού), ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο της Ομογένειας μας, που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί σοβαρά και δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμη. Ο αδυσώπητος χρόνος προσπερνούσε την υπεραιωνόβια Γιαγιά του Πόντου, όχι απλά με κατανόηση αλλά, με βαθύ σεβασμό γιατί γνώριζε ότι η παρουσία της και το μήνυμά της αποτελούν πολύτιμες διαχρονικές αξίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας οικουμενικής συνείδησης για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και τις αξίες της».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «σε μια συμβολική καμπή της ιστορίας της Γιαγιάς το Πόντου, στα εκατοστά γενέθλιά της, αποφάσισαν φίλοι και συγγενείς της, εκφράζοντας τον πόθο της ίδιας, να εορτάσουν την 9η Μαΐου του 2009 τα εκατοστά γενέθλια της στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «ήταν ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 2009 στις 1:00 μμ στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, όπου οι κυρίες Σάνο και Θία Χάλο ορκίστηκαν ενώπιον της Γενικής Προξένου Άγης Μπαλτά και τους απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα. Η τακτοποίηση της πολιτογράφησης των δύο κυριών, της μητέρας και κόρης, αποτελούσε διακαή πόθο και των δύο και βέβαια πάγιο αίτημα των Ποντίων της Αμερικής. Η απόδοση επιτέλους της ελληνικής ιθαγένειας σε δύο γυναίκες που, όχι απλά είναι Ελληνίδες, αλλά προέβαλαν τις αξίες και τα πάθη του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλη την ανθρωπότητα, ήταν επιβεβλημένη για την ελληνική πολιτεία και χρέος για τους Ποντίους της Αμερικής να απαιτούν κάτι τέτοιο».
http://www.protothema.gr

Βάλτε φαντασία στό σπίτι σας.

ΦΟΒΕΡΟ! Δείτε 31 τρελές ιδέες που θα μεταμορφώσουν το σπίτι σας!




Ποιο είναι το ιδανικό σπίτι για εσάς; Ένα που έχει άνετα δωμάτια, όμορφη διακόσμηση και μεγάλο κήπο ή ένα με
γυάλινα πατώματα, μπαλκόνι – πισίνα και τραπέζι κουζίνας που μετατρέπεται σε μπιλιάρδο;


 Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που κάνει το δικό σας σπίτι των ονείρων μοναδικό, δείτε στη συνέχεια μερικά παραδείγματα απ σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες τους υλοποίησαν κάποιες απ τις πιο τρελές φαντασιώσεις τους γι να τα διακοσμήσουν..


1. Μια πισίνα που συνεχίζεται και έξω από το δωμάτιο..

2. Κρεβάτι ενυδρείο

3. Πολυέλαιος που μετατρέπει το δωμάτιό σας σε δάσος

4. Καρέκλες κούνια

5. Άμμο παραλίας κάτω από το γραφείο σας


6. Σκάλες με τσουλήθρα

7. Μονοπάτι για την γάτα σας


8. Γυάλινο δάπεδο στο μπάνιο σας

9. Τραπεζαρία που γίνεται μπιλιάρδο

10. Δωμάτιο με αιώρα

11. Χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σκάλα

12. Υπαίθριο σινεμά στην αυλή σας

13. Τοίχος που παίζει μουσική όταν βρέχει

14. Διάφανη μπανιέρα

15. Κάθετος κήπος στην κουζίνα σας

16. Σκάλα βιβλιοθήκη


17. Αυτό το «σαλόνι» στην αυλή σας

18. Χώρος αποθήκευσης κρασιού


19. Δωμάτιο με δεντρόσπιτο για παιδιά




20. Υπνοδωμάτιο για μικρούς και μεγάλους «πειρατές»


21. Κήπος πισίνα

22. Αυτή η πόρτα..

23. Μια σπηλιά από πάγο στο δωμάτιο σας

24. Δωμάτιο για σκέιτερς


25. Τραπέζι με τζάκι

26. Πρωτότυπο γραφείο για την αυλή σας

27. Εσωτερική τσουλήθρα


28. Μονοπάτι για τις γάτες σας γύρω από το σπίτι

29. Αυτό το τζάκι..

30. Τραπέζι κουζίνας που μπορείτε να παίξετε πινγκ πονγκ

31. Μπαλκόνι – πισίνα

http://periergaa.blogspot.gr/2014/04/31.html

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ιατρική όπως και κάθε άλλη θεραπεία βασίζεται στη γνώση της υγιούς κατάστασης, αυτού που θέλει να θεραπεύσει. Το νέο ευρωπαΪκό νομοθέτημα για την προστασία της οικογένειας από την ενδο-οικογενειακή βία, αγνοεί την υγιή κατάσταση της οικογένειας και λαμβάνει ως βάση την διαλυμένη οικογένεια στη Δύση.

Αυτό είχε υπόψη του ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, όταν απευθυνόμενος στους γιατρούς της εποχής του, είπε: "Ιατροί, όταν αρρωστήσω, παρακαλώ μη με εξετάσετε. Αφήστε με να ζήσω!"

http://moschoblog.blogspot.gr/2014/04/blog-post_29.html

Η Λεβεντογέννα Κρήτη έκανε πάλι το χρέος της

1
Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την υδρόλυση των χημικών (φωτό+video)


Η Κρήτη σήμερα έκανε το δεύτερο βήμα. Πιστή στο χρέος να υπερασπιστεί τη θάλασσα και το περιβάλλον της, έφτιαξε μία συμβολική πλωτή ασπίδα κι έστειλε το μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, πως δεν σκοπεύει να τους αφήσει ανενόχλητους να παίζουν με το μέλλον της.

Χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν το μεσημέρι στα Σφακιά, παρά τις καιρικές συνθήκες που δεν αποδείχτηκαν και τόσο ευνοϊκές και επιβιβάστηκαν σε 60 σκάφη κι ένα επιβατηγό πλοίο που επιστρατεύτηκε για να τους μεταφέρει ανοιχτά της Γαύδου, λίγα μίλια μακρύτερα από το σημείο που σχεδιάζεται να ξεκινήσει η υδρόλυση του χημικού εφιάλτη στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.
2
Μαζί τους στην κινητοποίηση ήταν το «πλοίο της Γάζας», ο Άη Νικόλας με 15 ακτιβιστές πλήρωμα που ήρθε μετά από 24ωρες ταξίδι στην Κρήτη για να τεθεί στη διάθεση των Κρητικών και του αγώνα τους. Τη φωνή τους εξάλλου σήμερα, ένωσαν με τους Κρήτες και οι κάτοικοι των Κυθήρων που επίσης κινητοποιούνται για τα χημικά και την υδρόλυση.
3
Η σημερινή κινητοποίηση είχε μεν συμβολικό χαρακτήρα αλλά απώτερος σκοπός της είναι να δείξει στους διεθνείς παράγοντες πως οι Κρητικοί είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν το δίκιο της θάλασσας. Ο τόπος μας δεν παράγει χημικά, δεν εμπορεύεται ουσίες θανάτου και δεν θα ανεχτεί να μολυνθεί από εκείνους που τις διακινούν και τις καταστρέφουν.
4
Ο αγώνας των κρητικών δείχνει ήδη πως έχει αποτελέσματα: θορύβησε τους συντονιστές του «πειράματος της Μεσογείου» κι ήδη κάποιες χώρες παίρνουν αποστάσεις από την ευθύνη του σχεδιασμού. Η Κρήτη θα συνεχίσει μέχρι να δικαιωθεί. Κι αν χρειαστεί -όπως είπαν οι συντονιστές της σημερινής διαμαρτυρίας- την επόμενη φορά ο «στολίσκος» της Κρήτης με τα μικρά πλεούμενα θα βγει στη Μεσόγειο και θα ζητήσει εξηγήσεις για το έγκλημα που σχεδίασαν σε βάρος του τόπου και της θάλασσάς μας.
5
6 



http://lithosfotos.blogspot.gr/

Βόρειος Θράκη...

      Ἡ Βόρειος Θράκη, ὀνομάστηκε Ἀνατολικὴ Ρωμυλία ἀπὸ τὴν Συνθήκη τοῦ Βερολίνου ποὺ ἔγινε στὶς 13 Ἰουλίου τοῦ 1878. Μὲ τὴν συνθήκη αὐτή, οἱ Μεγάλες Δυνάμεις τῆς ἐποχῆς περιόρισαν τὴν αὐτόνομη ἡγεμονία τῆς Βουλγαρίας ποὺ μὲ τὴν Συνθήκη τοῦ Ἁγίου Στεφάνου ποὺ οἱ Ρῶσοι ἐπέβαλαν στοὺς Τούρκους,ἐκπλήρωνε τὴ φιλοδοξία τοῦ βουλγαρικοῦ ἐθνικισμοῦ, ἀφοῦ προέβλεπε τὴν συγκρότηση μιᾶς μεγάλης Βουλγαρίας στὴν καρδιὰ τῶν Βαλκανίων, ἀπὸ τὸν Δούναβη μέχρι τὸ Αἰγαῖο καὶ ἀπὸ τὴν Ἀχρίδα μέχρι τὴν Μαύρη Θάλασσα.  Ἔτσι, μὲ τὴν Συνθήκη τοῦ Βερολίνου ἡ ἡγεμονία τῆς Βουλγαρίας περιορίστηκε στὰ ἐδάφη μεταξὺ τοῦ Δουνάβεως καὶ τῆς ὀροσειρᾶς τοῦ Αἴμου καὶ ταυτόχρονα δημιούργησαν τὴν ἡμιαυτόνομη ἡγεμονία τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας ἡ ὁποία περιελάμβανε στὸ ὅριά της ὁλόκληρη τὴν Βόρειο Θράκη καὶ βρισκόταν ὑπό τὴν ἐπικυριαρχία τοῦ σουλτάνου τῆς ὀθωμανικῆς αὐτοκρατορίας.

       Στὶς 6 Σεπτεμβρίου τοῦ 1885, βούλγαροι ἐθνικιστὲς τῆς Ρωμυλίας ὀργάνωσαν πραξικόπημα ἐνάντια τῆς τουρκικῆς ἡγεμόνευσης καὶ κήρυξαν τὴν ἔνωση τῆς ἐπαρχίας μὲ τὸ Πριγκηπάτο τῆς Βουλγαρίας. Ἡ Τουρκία δὲν ἀντέδρασε, ἀλλὰ ἡ κίνηση αὐτὴ προκάλεσε τὴν ἀντίδραση τῆς Ρωσίας τῆς Σερβίας καὶ τῆς Ἑλλάδος. Ἡ Σερβία κήρυξε πόλεμο ἐναντίον τῆς Βουλγαρίας μὲ τὴν ἀπαίτηση νὰ τῆς παραχωρηθῇ ἕνα κομμάτι τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας. Ὁ βουλγαρικὸς ὅμως στρατὸς προέλασε στὴν Σερβία καὶ τελικά συμφωνήθηκε ἀνακωχή ὅταν ἡ Αὐστρουγγαρία ἀπείλησε νὰ μπῇ στὸν πόλεμο στὸ πλευρὸ τῆς Σερβίας. Μετὰ τὸν πόλεμο ἡ Συνθήκη τοῦ Βουκουρεστίου (3 Μαρτίου 1886) ἐπανέφερε τὰ προπολεμικὰ σερβοβουλγαρικὰ σύνορα καὶ ἄφησε τὴν Ἀνατολική Ρωμυλία καὶ τὴν Βουλγαρία ἐνωμένες. 

      Στὶς ἀρχὲς τοῦ 20οῦ αἰῶνος, τὰ βουλγαρικὰ κομιτάτα ἐντείνουν τὶς προσπάθειές τους γιὰ τὴν βουλγαρικὴ ἐπικράτηση στὸν χῶρο τῆς Μακεδονίας, ἀλλὰ οἱ ἐπιτυχίες τῶν ἑλληνικῶν σωμάτων στὸν ἔνοπλο ἀγώνα τους, ματαιώνουν τὰ βουλγαρικὰ σχέδια. Οἱ Βούλγαροι, βλέποντας τὰ σχέδιά τους γιὰ τὴν «Μεγάλη Βουλγαρία» νὰ ναυαγοῦν γιὰ ἀκόμη μία φορά, στρέφουν τὴν ἐκδίκησή τους ἐναντίον τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας.
     Ὁλόκληρος ὁ Ἑλληνισμὸς τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας βρέθηκε σὲ ἐμφανῆ διωγμό. Οἱ Βούλγαροι πῆραν πιεστικὰ μέτρα ἐναντίον του, ἐνῷ ὀργανώθηκαν ἀνθελληνικὰ συλλαλητήρια στὴν Φιλιππούπολη, στὴν Στενήμαχο καὶ σὲ ἄλλα μέρη, μὲ σύνθημα λεηλασίες καὶ βιαιοπραγίες κατὰ τῶν Ἑλλήνων, κάτω ἀπὸ τὰ μάτια καὶ τὴν ἀνοχὴ τῶν Ἀρχῶν.
      Ὅλες αὐτὲς οἱ βουλγαρικὲς ἐκδηλώσεις ἔδιναν τὴν ἐντύπωση ὅτι πλησίαζε ἡ τελικὴ ἐπίθεση κατὰ τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας καὶ ἦταν πιὰ σαφὲς ὅτι ἡ τύχη τῶν Ἑλλήνων εἶχε κριθεῖ…
Χλόη
Βιβλιογραφία
- «Ὁ Μακεδονικὸς Ἀγώνας καὶ τὰ γεγονότα στὴ Θράκη» ΓΕΣ-ΔΙΣ
- «Μακεδονικὸς Ἀγών» τοῦ Π. Τσάμη, Ε.Μ.Σ
- Πολιτιστικὴ Πύλη Θράκης http://database.emthrace.org/entities/view.cfm?areaid=1&Artid=4e5f51c6-e0c3-c767-fdda-eb9aa4e50b50&NSPid=3
- χάρτης --> Ἀλλαγὲς στὴν Εὐρωπαϊκὴ Τουρκία τὸ 1878. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου τοῦ Τέξας -->http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/balkans_1912.jpg
- τμῆμα χάρτη ἀπὸ https://www.raremaps.com/gallery/enlarge/4542
anihneftes.blogspot.gr
http://lithosfotos.blogspot.gr

Πώς οι Κρητικοί έκαναν τους Γερμανούς να...λυσσάξουν!

Ό Χίτλερ δεν πίστευε στα αυτιά του. Κάθισε βαριά στην πολυθρόνα του. Στη “φωλιά των αετών” στον πύργο και στρατηγείο του στο Berchtesgaden στα χιονισμένα βουνά των Βαυαρικών Άλπεων. Με το ένα του χέρι χάιδεψε το αγαπημένο του λυκόσκυλο την Μπλόντι. Το άλλο το έφερε στο μέτωπο του και το έτριψε. Ζήτησε λίγο ουίσκι δίχως παγάκια από τον πιστό του υπηρέτη τον Χάιντς Λίγκε. Ήταν έτοιμος να καταρρεύσει.

Ο Υποστράτηγος Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe, ο οποίος για τη Wehrmacht ήταν ένας ζωντανός θρύλος, ένας αξιωματικός που πολεμούσε από τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και που στον Δεύτερο είχε διακριθεί και παρασημοφορηθεί για τις ικανότητες και το θάρρος του στο Ανατολικό μέτωπο, απήχθη από μια ντουζίνα ντόπιους Κρητικούς και Άγγλους κομάντο. Ήταν 26 Απριλίου 1944 Βρετανοί κομμάντος της SOE (Special Operations Executive), μαζί με Κρητικούς που συμμετείχαν στην αντίσταση, απήγαγαν τον Γερμανό στρατηγό Χάινριχ Κράιπε, στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο Κράιπε είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη λίγο πριν την απαγωγή του για να αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού σε αντικατάσταση του διαβόητου για τα εγκλήματά του εις βάρος αμάχων, Φρίντριχ Μίλλερ. Η ομάδα αρχικά σχεδίαζε να απαγάγει τον Μίλλερ αλλά μετά την αντικατάστασή του αποφάσισε να απαγάγει τον Κράιπε. Την απαγωγή σχεδίασαν και εκτέλεσαν ο Ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο λοχαγός Ουίλιαμ Μος (William Stanley Moss), μαζί με τους Κρητικούς Μανώλη Πατεράκη, Γίωργο Τυράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Ηλία Αθανασάκη, Ζωιδάκη, Χναράκη, Κόμη, Παπαλεωνίδα, Τζατζά και Ζωγραφιστό. Στις 14 Μαΐου ο Φέρμορ, ο Μος και μερικοί από τους Κρητικούς αντιστασιακούς, μαζί με τον απαχθέντα, έφτασαν, διασχίζοντας τα βουνά, στην νότια Κρήτη όπου πλοίο του βρετανικού ναυτικού παρέλαβε τους βρετανούς κομμάντος και το Γερμανό στρατηγό και τους μετέφερε στην Αίγυπτο.
Ο Κράιπε οδηγήθηκε στην Αγγλία και από εκεί στον Καναδά, όπου παρέμεινε έγκλειστος σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κοντά στα Βραχώδη Όρη μέχρι το 1947, οπότε απελευθερώθηκε...
Η επιχείρηση, όσο καλά και να είχε σχεδιαστεί δεν θα μπορούσε ποτέ μα ποτέ να πραγματοποιηθεί, εάν δεν συμμετείχαν οι κρητικοί. Εάν οι Κρητικοί δεν εφοδίαζαν την ομάδα με τρόφιμα, εάν δεν την καθοδηγούσαν ανάμεσα σε απάτητα βουνά και στενά περάσματα, εάν δεν πολεμούσαν και εάν δεν μπέρδευαν τους Γερμανούς με τα τεχνάσματα τους, ο στρατηγός Κράιπε θα συνέχιζε να είναι διοικητής.

http://lithosfotos.blogspot.gr/