Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η ΘΡΗΣΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 6η Φεβρουαρίου 2014

Δύο δημοσιεύματα σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών, (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 18.12.2013), μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Αναφέρονταν στη σύγχρονη ισχυρή τάση του ανθρώπου να θεοποιήσει έτι περισσότερο την τεχνολογική πρόοδο και μάλιστα της πληροφορικής.
Αποκάλυψαν μάλιστα οι συντάκτες των δημοσιευμάτων, ότι ήδη έχουν συσταθεί θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες λατρεύουν την τεχνολογία της πληροφορίας!
Το πρώτο δημοσίευμα αναφέρεται στην θρησκειοποίηση του γνωστού παγκόσμιου κολοσσού Google, τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Μια ομάδα αμερικανών πιστών του διαδικτύου θεώρησαν πως επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει κάθε είδους πληροφορία στους χρήστες, είναι παντογνώστης, όπως ο Θεός και γι’ αυτό άρχισαν να την λατρεύουν σαν Θεό! Σύστησαν την «Εκκλησία της Google»! Δείτε την πληροφορία, όπως την κατέγραψε ο συντάκτης του άρθρου κ. Κ. Παππάς: «Η νεότευκτη ‘Εκκλησία της Google’ θεωρεί, ότι η ηλεκτρονική μηχανή που τα ‘ξέρει όλα’ είναι ό, τι πιο κοντά στον αληθινό Θεό, το μεγαλύτερο βήμα δηλαδή, που έκανε ποτέ η ανθρωπότητα στην άμεση και διαισθητική προσέγγιση του υπερτάτου όντος. Και όχι μόνον αυτό αλλά, με αιχμή του λατρευτικού δόγματος τον ‘φωτεινό παντογνώστη’ της Google, οι πιστοί θεωρούν ότι η θεϊκότητα της μηχανής αναζήτησης είναι αναντίρρητη και σαφώς πιο έκδηλη από κάθε ενσάρκωση του θεού στα παραδοσιακά δόγματα»! Το δεύτερο δημοσίευμα είναι συναφές. Ένας 20χρονος φοιτητής δημιούργησε την «Εκκλησία του Κοπιμισμού» (από το copy, αντίγραφο), η οποία διαδόθηκε αστραπιαία και μάλιστα στη Σουηδία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ως γνωστή και αναγνωρισμένη θρησκεία! Σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Κοπιμισμός σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει αντιγραφισμός. Βασικό του δόγμα είναι η ιερότητα της ανταλλαγής, της αντιγραφής αρχείων και πληροφοριών μέσω του διαδικτύου»! Κατά τους οπαδούς του κοπιμισμού «η πληροφορία είναι το δομικό στοιχείο των πάντων» και επομένως και τα μηχανήματα, τα οποία διακινούν την πληροφορία, πρέπει και αυτά να λατρεύονται ως θεοί.


Διαβάζοντας όλα αυτά, ενθυμούμεθα τον λόγο του αποστόλου: «έσται γαρ καιρός ότε της υγιαινούσης διδασκαλίας ουκ ανέξονται, αλλά κατά τας επιθυμίας τας ιδίας εαυτοίς επισωρεύσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι την ακοήν και από μεν της αληθείας την ακοήν αποστρέψουσιν, επί δε τους μύθους εκτραπήσονται» (Β΄Τιμ.4,3-4). Οι παρά πάνω λόγοι του αποστόλου επαληθεύονται πλήρως στην εποχή μας. Ζούμε χωρίς αμφιβολία σε καιρούς πρωτοφανούς αποστασίας, στην οποία η υγιαίνουσα διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας απορρίπτεται, υβρίζεται και διαστρέφεται από τον σύγχρονο άνθρωπο, ενώ με πολλή ευκολία και προθυμία είναι έτοιμος να δεχθεί κάθε πλάνη και αίρεση, μέχρι και παιδαριώδεις μύθους, που προκαλούν την θυμηδία και τον γέλωτα, όπως στην προκειμένη περίπτωση των νεοφανών αυτών «Εκκλησιών». Παράλληλα τέτοιου είδους φαινόμενα αναδεικνύουν την ανείπωτη τραγωδία του σημερινού ανθρώπου. Το μέγεθος του πνευματικού του σκοτασμού, που τον καθιστά αδύναμο να διακρίνει την στοιχειώδη αλήθεια, ότι τόσο η Google, όσο και οι μηχανές διακινήσεως πληροφοριών, είναι ανθρώπινα δημιουργήματα, «έργα χειρών ανθρώπων», ανίκανα να σώσουν τον άνθρωπο από την φθορά και τον θάνατο, ανίκανα να τον λυτρώσουν από την αμαρτία και να πληρώσουν το υπαρξιακό του κενό, το οποίο είναι αδύνατο να γεμίσει με τα ξυλοκέρατα της τεχνολογίας.
Με τις εν λόγω «Εκκλησίες» μια νέου είδους ειδωλολατρία έρχεται να προστεθεί στον ατελείωτο κατάλογο των συγχρόνων ειδώλων της εποχής μας,ίσως πιο χυδαία και επικίνδυνη από τη παλιά. Τα είδωλα της σύγχρονης ειδωλολατρίας δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα και τα στοιχεία του φυσικού μας κόσμου, τα οποία είναι δημιουργήματα του αληθινού Θεού, αλλά η ανθρώπινη λογική και τα δημιουργήματά του, οι μηχανές!
Καλούμε τους αδελφούς μας Χριστιανούς να συνειδητοποιήσουν τη σχετικότητα των ανθρωπίνων έργων, όπως η τεχνολογία και ιδιαιτέρως η πληροφορική, και να την χρησιμοποιούν ως χρήσιμο εργαλείο και όχι ως οντολογική εξάρτιση από αυτή. Η νέα ειδωλολατρία της τεχνολογίας είναι προφανώς το σύγχρονο επικίνδυνο τέχνασμα του διαβόλου, να αλώνει ψυχές!
Εκ του Γραφείου Αιρέσεων και Παραθρησκειών.

Ο υπεύθυνος
Αρχ. Παύλος Δημητρακόπουλος.

Ο Γραμματέας
κ. Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος.
http://thriskeftika.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: