Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

 Posted on 30 Νοεμβρίου, 2024

*Με την επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης και τις επιλεκτικότατες επεμβάσεις εισαγγελικών αρχών σε περιπτώσεις όπου θίγονται δικαιώματα των Ορθοδόξων.
Παράδειγμα ο αντιρατσιστικός νόμος. Όποιος θέλει μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει για την πίστη ενός θρησκευόμενου ορθοδόξου. Φύλλο δεν κουνιέται. Αν κάνει πως εκφράζεται ο ίδιος αυτός ορθόδοξος γιά την πίστη άλλων σείεται το εισαγγελικό στερέωμα. Στην περίπτωση που ξεχνάτε, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τα δύο μέτρα και σταθμά των εισαγγελέων που είτε δρουν αυτεπαγγέλτως ή κατ εντολήν και αποδίδουν επιλεκτικά την δικαιοσύνη και ισονομία. Επικαλούμαι εν προκειμένω  προηγούμενο άρθρο μας σχετικό με άνιση μεταχείριση πολιτών από εισαγγελικές αρχές την εποχή του κορωνοϊού.

*Με την ανάπτυξη της λεγόμενης βιοηθικής ως αποτέλεσμα κατάχρησης και αμφισβήτησης της κοινωνικά αποδεκτής ηθικής. Άρχισε με τον νεοφανή και αμφισβητούμενο ιατρικά και θεολογικά “εγκεφαλικό θάνατο“, συνέχισε με την ύβρη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία δημιούργησε τις τράπεζες βλαστοκυττάρων ως “στοκ κρυοσυντηρημένου υλικού”, μετά προέκυψε η υποβοηθούμενη αυτοκτονία καθώς η κοινωνία μας οδηγείται σε πλήρες ηθικό τέλμα και βιοηθικό αδιέξοδο που αμβλύνει παράλληλα και το υγιές ορθόδοξο φρόνημα.

_________________________

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Δια τον έρανον της αγάπης, Σεβασμιωτάτου Κυθήρων & Αντικηθήρων Σεραφείμ.

 Posted on 30 Νοεμβρίου, 2024


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Κυριακή ΙΔ’ Λουκά, Πρεσβυτέρου Αθανασίου Μηνά.

 Posted on 30 Νοεμβρίου, 2024

____________________

1(Α’ Κορινθ. 6, 17)
2(Ἰωήλ 3,1 καί Πράξ.2, 17)

Οι γυναίκες της Παπούα και η μάχη για την προστασία των μαγκρόβιων δασών

 

 on 30/11/2024

(Photo credit: AP Photo/Firdia Lisnawati)

Οι γυναίκες της Παπούα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη διατήρηση των μαγκρόβιων δασών που απειλούνται από ανάπτυξη και ρύπανση

Στις απομακρυσμένες περιοχές της Παπούα στην Ινδονησία, τα μαγκρόβια δάση αποτελούν πολύτιμο πόρο για τις τοπικές κοινότητες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τα δάση αυτά δεν είναι απλώς καταφύγια βιοποικιλότητας, αλλά και πηγή τροφής, εισοδήματος και φυσικής προστασίας από πλημμύρες και διάβρωση.

Ωστόσο, η αυξανόμενη απειλή της ανάπτυξης και της ρύπανσης υπονομεύει σοβαρά την επιβίωση αυτών των οικοσυστημάτων. Οι γυναίκες, οι οποίες παραδοσιακά συλλέγουν καβούρια και θαλάσσια είδη από τα μαγκρόβια, βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά και την καθημερινότητά τους να γίνεται πιο δύσκολη. Παράλληλα, η καταστροφή αυτών των δασών έχει ευρύτερες συνέπειες, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας και η αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Το πρόβλημα υπογραμμίζει την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των μαγκρόβιων δασών. Οι τοπικές κοινότητες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, ζητούν την προστασία αυτών των οικοσυστημάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της διαβίωσής τους. Η διατήρηση αυτών των δασών είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η περίπτωση της Παπούα είναι μια υπενθύμιση της σύνδεσης μεταξύ φύσης και ανθρώπινης επιβίωσης. Αν δεν αναληφθεί δράση, η καταστροφή των μαγκρόβιων δασών θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά, αλλά και για τον πλανήτη μας συνολικά.

Με πληροφορίες από apnews.com

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 

40. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (1-7 ΔΕΚ. 2024) 

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ 

π. Δημητρίου Μπόκου 

Καθ’ οδόν προς τα Ιεροσόλυμα για το τελευταίο Πάσχα του ο Χριστός, προσεγγίζοντας στην Ιεριχώ, συνάντησε ένα ζητιάνο τυφλό, ο οποίος τον ικέτευσε με μεγάλες κραυγές να τον ελεήσει. Ο Χριστός είπε να τον φέρουν μπροστά του και τον ρώτησε: Τί θέλεις να σου κάνω; Και ο τυφλός απάντησε: «Κύριε, ίνα αναβλέψω». Θέλω το φως μου (Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά). 

Ο τυφλός της Ιεριχούς είχε ξεκάθαρο αίτημα, γιατί είχε σαφή επίγνωση της κατάστασής του. Γνώριζε καλά την αδυναμία του, ότι είναι τυφλός. Βίωνε τις συνέπειες της τύφλωσης με τρόπο που δεν του άφηνε περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Οι ανθρώπινες προσπάθειες, οι γιατροί, τα φάρμακα, κρίθηκαν όλα ανώφελα. Απογοητευμένος από κάθε ανθρώπινο μέσο, έβλεπε καθαρά τί του έλειπε, αλλά και πού θα το βρει. Η σωματική τύφλωση είχε ανοίξει μια φωτεινή ρωγμή στην ψυχή του. Κατάλαβε καλά, ότι βοήθεια θα μπορούσε να έχει μόνο από τον Θεό και όχι από τον εαυτό του ή από τους άλλους ανθρώπους. Έριξε λοιπόν την αδυναμία του μπροστά στον Θεό. 

Δεν το κατανοούμε όλοι τόσο εύκολα αυτό. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα της ψυχής μας. Εμπιστευόμαστε περισσότερο τις δυνάμεις μας. Θεωρούμε ότι βλέπουμε καλά και γνωρίζουμε να διορθώνουμε μόνοι μας τον εαυτό μας. Έτσι, όταν κάποτε ο Χριστός μίλησε για τυφλούς που όμως βλέπουν και για κάποιους με ανοιχτά μάτια που δεν βλέπουν, οι «φωτισμένοι και σοφοί» Φαρισαίοι του είπαν: Μήπως και εμείς είμαστε τυφλοί; (Ιω. 9, 39-40). Οι αναγνωρισμένοι διδάσκαλοι του λαού; Οι διάδοχοι του Μωυσέως; Και θα πρέπει να γίνουμε δικοί σου μαθητές για να ανοίξουν τα μάτια μας; Αδύνατο να κατανοήσουν την αδυναμία τους. Και να πέσουν ταπεινά στα πόδια του Θεού, ζητώντας από αυτόν φωτισμό και βοήθεια. «Δεν είχαν συναίσθηση πόσο τυφλοὶ ήταν! Η τραγωδία είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την τύφλωσή μας» (Antony Bloom). 

Ο μακάριος Μωυσής ο Αιθίοψ, ο φοβερός λήσταρχος που έγινε μέγας ασκητής, εφάμιλλος των μεγάλων Πατέρων, πολεμήθηκε σφοδρά κάποτε από τον δαίμονα της πορνείας. Νόμισε ότι μπορεί να τον αντιπαλέψει με φοβερή άσκηση, άκρα νηστεία, εγκλεισμό σε κελλί, συνεχή αγρυπνία επί έξι χρόνια και άλλους κόπους, αλλά εις μάτην. Το σώμα του έλειωσε απ’ τις σκληραγωγίες, αρρώστησε κιόλας βαριά για ένα χρόνο, μα αποτέλεσμα μηδέν. 

Του λέει τότε ο αββάς Ισίδωρος: «Πάψε λοιπόν, αδελφέ Μωυσή, να πολεμάς τόσο τους δαίμονες. Υπάρχουν όρια και στην άσκηση όταν παλεύεις μαζί τους. Από τη στιγμή αυτή, στο όνομα του Χριστού, παύει κάθε πόλεμος εναντίον σου. Βασανίστηκες όμως τόσο πολύ από το πάθος αυτό, για να μην καυχηθείς ότι το νίκησες εσύ, με τη δική σου δύναμη. Βλέποντας την αδυναμία σου, να μη θαρρείς στην άσκησή σου, αλλά να προστρέχεις πάντα στη βοήθεια του Θεού. Για το καλό σου, για να μην πέφτεις σε υπερηφάνεια» (Ευεργετινός, τ. Β΄, Υπόθ. 26, σ. 304εξ.). 

Γνώριζε τί μπορείς και τί είναι πέρα από τις δυνατότητές σου. «Ρίψον ενώπιον του Θεού την αδυναμίαν σου» και θα βρεις ανάπαυση (αββάς Αγάθων, κα΄). 

Καλή ευλογημένη εβδομάδα! Καλό μήνα! Καλό Σαρανταήμερο! 

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (1-7 ΔΕΚ. 2024) 

(για τους εντοπίους) 

  1. Καθημερινά, 15 Νοε.-24 Δεκ., Ιερὸ Σαρανταλείτουργο, ώρα 6.30-9.00 π. μ. Κατά τις μεγάλες εορτές, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

  2. Την Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 1-12-2024, των αγίων Ναούμ του προφήτου και Φιλαρέτου του Ελεήμονος, ώρα 7.00-10.00 π. μ. Μικρός Αγιασμός πρωτομηνιάς. 

  3. Την Κυριακή βράδυ, 1 προς 2-12-2024, βραδινή Θεία Λειτουργία (Μικρή Αγρυπνία), επί τη μνήμη του νέου αγίου Πορφυρίου, ώρα 9.30 μ. μ.-12.30 (μετά τα μεσάνυχτα) περίπου. 

  4. Την Τετάρτη, 4-12-2024, της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

  5. Την Πέμπτη, 5-12-2024, του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

  6. Την Παρασκευή, 6-12-2024, του αγίου Νικολάου του εν Μύροις, ώρα 7.00-9.30 π. μ. 

  7. Καθημερινά, ώρα 5.15-6.30 μ. μ., Θ΄ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί. 

  8. Καθημερινά, 15 Νοε.-24 Δεκ. (πλην Σαββάτου-Κυριακής), ώρα 5.30 μ. μ., Ιερὰ Εξομολόγηση. Άλλες ώρες με ραντεβού (τηλ. 6980 898 504). 

«Αντιύλη». Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα 

Τηλ. 26820 25861/6980 898 504. E-mail: antiyli.gr@gmail.com