Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα

 

Posted on  by karavaki

 «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» – 20.07.1831

Οι ψευτιές των δημοκρατών του 1831 χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήρια αντιστροφής της πραγματικότητας. Έτσι ήταν πάντα οι αστοί δημοκράτες.

Το σύνθημα ανατροπής του Καποδίστρια του 1829 είχε μετατραπεί πλέον σε εντολή φυσικής του εξόντωσης, καθόσον ο Ιωάννης όχι μόνον άντεξε στον οικονομικό και συκοφαντικό πόλεμο, αλλά τύπωσε και χαρτονόμισμα τον Ιούλιο του 1831, πράγμα που σήμαινε «δεν φεύγω, κάντε ό,τι θέλετε». Τότε δόθηκε εντολή δολοφονίας. Δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει τη δουλειά των διεθνών τραπεζιτών που είχαν ως όπλα τους τον τόκο και το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης νομίσματος. Η εντολή άργησε κάπως να εκτελεστεί. Έπρεπε πρώτα να βρεθούν τα θύματα που θα φορτωνόντουσαν την κακουργηματική πράξη, ώστε η δολοφονία να δείχνει ότι βρίσκεται έξω από την διεθνή πολιτική.

Λίγο πριν ανατινάξουν τον εθνικό στόλο στον Πόρο, οι δημοκράτες ανασυντάσσονται και συνασπίζονται. Στο κείμενο της 20ης Ιουλίου 1831 που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Απόλλων» (Αναστάσιος Πολυζωίδης) οι Υδραίοι τίθενται επικεφαλής. «Πολίται», «Συμπολίται», «Κοινόν» είναι εκφράσεις (της μετέπειτα γνωστής) κομμουνιστικής χροιάς που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αντιστροφής της πραγματικότητας: ο Καποδίστριας είναι ιδιοτελής, οι δημοκράτες είναι κοινωνιστές. Ο Καποδίστριας διχάζει, οι δημοκράτες ενώνουν. Ο Καποδίστριας κλέβει χρήματα και ελευθερίες, οι δημοκράτες σκορπίζουν απλόχερα τα αγαθά. Κι αν το πάμε περισσότερο βαθιά (από εκεί ξεκινάει το ζήτημα), οι δημοκράτες οργάνωσαν την Επανάσταση, ο Καποδίστριας έφτιαχνε βιβλιοθήκες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: