Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
Στο Στρασβούργο μια εκκλησία την έκαναν καμπαρέ και τσίρκο μαζί με πρόσχημα την τέχνη…Εσταυρωμένος σε στύλο καμπαρέ μέσα σε ναό!! Χαίρε Δύση αδίστακτη! ΒΙΝΤΕΟ
Στο Στρασβούργο μια εκκλησία την έκαναν καμπαρέ και τσίρκο μαζί με πρόσχημα την τέχνη…Εσταυρωμένος σε στύλο καμπαρέ μέσα σε ναό!! Χαίρε Δύση αδίστακτη!
Ένα σόου “pole dance” επαναπρογραμματίστηκε στην προτεσταντική εκκλησία του Saint-Guillaume , παρά τις δυο απειλές θανάτου που δέχθηκε ο πάστορας της επειδή είχε προγραμματίσει ένα σόου pole dance.
Ο ακροβάτης Vincent Grobelny κατά την εκπαίδευσή του στην ενορία του Saint-Guillaume.
«Δεσμευόμαστε να φιλοξενούμε πρωτότυπες και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να προσελκύσουμε νεότερους πιστούς. Δεν είναι αυτές οι απειλές θανάτου που θα μας κάνουν να κάνουμε πίσω” είχε τονίσει ο πάστορας. Επιβεβαίωσε αυτήν την Τρίτη στο μικρόφωνο του France Bleu Alsace ότι είχε προγραμματίσει εκ νέου το σόου pole dance που είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου, καθώς και για τις 8 και 9 Ιουνίου.
«Αυτές ήταν δύο βραδιές που συνδύαζαν όργανο, τραγούδι και pole dancing», μας εξήγησε ο πάστορας Didier Bossenbacher στις αρχές Απριλίου. Αυτός ο προγραμματισμός του είχε κερδίσει μια πλημμύρα κριτικής, συμπεριλαμβανομένων δύο επιστολών απειλής θανάτου.” «Σε μια επιστολή, μπορούσαμε να διαβάσουμε ότι οι ενορίτες έπρεπε να αποκεφαλιστούν και ότι η εκκλησία μας ήταν καμπαρέ. Και σε ένα άλλο φύλλο που γλίστρησε κάτω από την πόρτα, μια ανώνυμη γραφή ζητούσε να μου κόψουν το κεφάλι», είπε ο πάστορας. Αυτά έγιναν για να τον αθωώσουν έναντι της κοινής γνώμη που βοά θυματοποιώντας τον. Οι επιστολές ουσιαστικά ήταν δίχτυ προστασίας. όντως καμπαρέ και τσίρκο έκανε την εκκλησία του..
«Όλες οι τέχνες έχουν τη θέση τους σε μια εκκλησία»
Αναποτελεσματικές και αφόρητες απειλές, λοιπόν, ακόμα κι αν ο πάστορας κατανοεί τις επικρίσεις. «Είναι αλήθεια ότι το pole dancing είναι πρωτιά. Μπορεί να υπάρχει απροθυμία, γρήγορες συντομεύσεις, επειδή με το pole dance σκεφτόμαστε συχνά καμπαρέ, στριπτίζ ή άλλα, κάτι που δεν ισχύει καθόλου. Άκουσα φήμες ότι ο καλλιτέχνης θα ήταν εντελώς γυμνός, κάτι που είναι εντελώς ψευδές», εκμυστηρεύτηκε στο France Bleu Alsace. Δεν ήταν θεόγυμνος αλλά είχε φύλο συκής από ότι δείχνει η πρόβα εντός του ναού..
Ο ακροβάτης, Vincent Grobelny, πρωταθλητής Ευρώπης στο pole dance και καλλιτέχνης του τσίρκου, διαβεβαίωσε, αντίθετα, ότι το σόου του είχε τη θέση του σε μια εκκλησία. «Το pole dancing είναι άθλημα και τέχνη. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ενδεικτικό. Είναι μέρος των δραστηριοτήτων του τσίρκου, όπως ένας ζογκλέρ ή ένας καλλιτέχνης τραπεζοειδών. Όλες οι τέχνες έχουν τη θέση τους σε μια εκκλησία, βλέπουμε τη ζωγραφική, ακούμε μουσική, το γράψιμο, ο χορός είναι μέρος της. » Ας φέρουνε και τα λιοντάρια και τους ελέφαντες και τους γελωτοποιούς αφού είναι τσίρκο..
H αλλαγή χρήσης ναού είναι τρέχον νόμισμα στην Ευρώπη…..Αυτά είναι τα νέα εκκλησιαστικά ήθη στην Εσπερία.. στα οποία θέλουν να μας εντάξουν.. Στο Περιστέρι πάντως τον ξεφορτώθηκαν τον Εσταυρωμένο και ησύχασαν οι άνθρωποι..
Κοσσυφοπέδιο: Η αστυνομία Ουτσεκάδων συνέλαβε, σάπισε στο ξύλο και είναι σοβαρά τραυματίας ο 25χρονος Ντούσαν τ. μουσουλμάνος που έγινε Ορθόδοξος. Στοχοποιήθηκε για μεταστροφή του! ”Από μικρός ερωτεύθηκα την Ορθοδοξία.” Ήταν φίλος ενός Αγίου του μεγάλου θεολόγου και επισκόπου Βοσνίας Ερζεγοβίνης Αθανάσιου Γιέφτσιτς!
Κοσσυφοπέδιο: Η αστυνομία Ουτσεκάδων συνέλαβε, σάπισε στο ξύλο και είναι σοβαρά τραυματίας ο 25χρονος Ντούσαν τ. μουσουλμάνος που έγινε Ορθόδοξος. Στοχοποιήθηκε για μεταστροφή του! Σεκταριστικό έγκλημα. ”Από μικρός ερωτεύθηκα την Ορθοδοξία. Δεν μεταστράφηκα απλά επέστρεψα στη θρησκεία των προγόνων μου.” Ήταν φίλος ενός Αγίου του μεγάλου θεολόγου και επισκόπου Βοσνίας Ερζεγοβίνης Αθανάσιου Γιέφτιτς!
Ο νεαρός Ντούσαν Ομπρένοβιτς, ο οποίος συνελήφθη χθες τη νύχτα στο Zvečan από τους αυτοαποκαλούμενους αστυνομικούς τ. Ουτσεκάδες στο Κοσσυφοπέδιο στα χθεσινά επιεσόδια βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά την κράτηση του και είναι σε κώμα σύμφωνα με κάποιες πηγές αν και οι περισσότερες μιλούν για σοβαρό τραυματισμό. Στοχοποιήθηκε γιατί ο 25χρονος Ντούσαν είναι πρώην μουσουλμάνος που έγινε χριστιανός Ορθόδοξος.
Ο Ντουσάν είναι ένας νεαρός μουσουλμανικής καταγωγής, γεννημένος Σουλεϊμάν, ο οποίος ασπάστηκε στην Ορθοδοξία και έγινε Ντουσάν. Ο δικηγόρος Predrag Miljković, ο οποίος υπερασπίζεται τον Dušan Obrenović , που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου χθες κατά τη σύλληψη και την κράτησή του, δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει και να φωτογραφίσει τα τραύματά του ενώ ο πελάτης του βρισκόταν υπό κράτηση στη Νότια Μιτρόβιτσα. Ο Miljković επισκέφτηκε ξανά το τραυματισμένο νέο σήμερα και δήλωσε ότι ο Obrenović αιμορραγούσε ακατάσχετα από το arcade χθες το βράδυ, καθώς και ότι χρειάζεται εξέταση από χειρουργό λόγω φόβου εσωτερικής αιμορραγίας, κάτι που υπάρχει και στην αναφορά του γιατρού που εξέτασε τον Obrenović στο νοσοκομείο. . μονάδα κράτησης. Ο Obrenović παραπονιόταν για πόνους και, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του, βρίσκεται σε κώμα.
Ο Dušan στο Zvečan. Καταγόταν από Αλβανό πατέρας και Βόσνια μητέρα, γεννήθηκε ως Sulejman. Μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία. Πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Ντούσαν, το επώνυμό του από τη δυναστεία των Ομπρένοβιτς.
“Δεν προσηλυτίστηκα σε άλλη θρησκεία, απλώς επέστρεψα. Οι πρόγονοί μας ήταν Ορθόδοξοι” έλεγε.
Πάει για Νεομάρτυρας…..αφού η μεταστροφή του στην Ορθοδοξία είναι αυτή που όπλισε το χέρι των δημίων του.. Ντούσαν.
”Ο Ντούσαν Ομπρένοβιτς, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, ονομαζόταν Σουλεϊμάν πριν ασπαστεί την Ορθοδοξία” αναφέρει το kosovo-online.
Ο Dušan Obrenović, ένας νεαρός άνδρας που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου χθες κατά τη σύλληψή του στο Zvečan και τέθηκε υπό κράτηση, γεννήθηκε σε μεικτό Αλβανο-Βοσνιακό γάμο και το όνομά του ήταν Sulejman, και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν ήδη για αυτόν μερικά χρόνια πριν όταν αποφάσισε να μεταστραφεί στην Ορθοδοξία και να αλλάξει όνομα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Πρέντραγκ Μίλκοβιτς, ο Ομπρένοβιτς βρίσκεται υπό κράτηση σε πολύ σοβαρή φυσική κατάσταση λόγω του ξυλοδαρμού που υπέστη χθες, έχει πολλαπλά τραύματα και μώλωπες και χρειάζεται τη βοήθεια χειρουργού.
Η ιστορία της ζωής του, ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ο Ντούσαν ζει στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και το 2016 βαφτίστηκε και αντί για Ισλάμ πήρε την Ορθόδοξη πίστη. Μετά άλλαξε το όνομά του, και λέει ότι από μικρός ερωτεύτηκε την Ορθοδοξία.
“Δεν προσηλυτίστηκα, αφού οι πρόγονοί μας ήταν Ορθόδοξοι, μόλις επέστρεψα. Ο πατέρας μου, με καταγωγή από το Brčko, είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, η αδερφή μου δεν διαμαρτυρήθηκε και η μητέρα μου δεν ήταν ενθουσιώδης”, είπε ο Obrenović στα μέσα ενημέρωσης. πριν μερικά χρόνια..
Ο Dušan στη συνέχεια επεσήμανε ότι δεν μπορούσε να περιμένει τη βάφτιση.
«Για παράδειγμα, ο πατέρας μου είναι άθεος. Δεν με εμπόδισε, μου είπε: «Γιε μου, αν το αποφάσισες έτσι, είναι δική σου δουλειά». θυμάται ο Ντουσάν.
Πήρε το επώνυμό του από τη δυναστεία Obrenović, το όνομά του από τον αυτοκράτορα Dušan και τη δόξα του Αγίου Ιωάννη. Οι περισσότεροι φίλοι του από την Kosovska Mitrovica αποδέχτηκαν την απόφασή του, αλλά όπως λέει, υπάρχουν συμπολίτες που δεν τους άρεσε.
«Υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται, κάποιοι από την πόλη, κάποιοι Ισμαηλίτες μουσουλμάνοι, τους ενοχλεί το γεγονός ότι με βάφτισαν. Υπάρχουν και κάποιοι Ορθόδοξοι που ενοχλούνται και μου πετάνε κουβέντες στο δρόμο, αλλά εγώ δεν νοιάζομαι. Ο Θεός είναι αυτός που θα κρίνει τους πάντες, όχι το προσέχω τόσο πολύ. Δεν τους μισώ», καταλήγει ο Ντούσαν.
Κάποια στιγμή βρισκόταν και στην πομπή που συνόδευε τον εκλιπόντα Επίσκοπο Aθανάσιος Γιέφτσιτς από το Zahum της Ερζεγοβίνης στη νεκρώσιμη ακολουθία, φίλος του οποίου ήταν. Αυτός ήταν φίλος ενός Αγίου του μεγάλου θεολόγου και επισκόπου Βοσνίας Ερζεγοβίνης Αθανάσιου Γιέφτιτς (+4 Μαρτίου του 2021) ..
Άλλοι συμμετέχοντες στην πομπή λένε ότι ο επίσκοπος Atanasije, ο οποίος είχε μια καλή αρχή, έμενε συχνά στο Κοσσυφοπέδιο και έτσι αυτός και ο Ντούσαν συναντήθηκαν και έγιναν φίλοι. Ο Αθανάσιος αγάπησε εκείνο το νέο, ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του και αγνό στην καρδιά – λένε οι συνομιλητές.
dimpenews.com
Ἡ ζωή ἑνός Πρίγκιπα (Βιβλιοπαρουσίαση)
Στίς 29 Μαΐου 2023, ἡμέρα ἀνάμνησης τῆς Ἁλώσεως τῆς Πόλης ἀπό τούς Τούρκους, κυκλοφόρησε, μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ, ἀπό τίς Ἐκδόσεις Πελασγός τοῦ Ἰωάννου Γιαννάκενα, τό βιβλίο τῆς Εὐαγγελίας Κ. Λάππα μέ τίτλο «Ἡ ζωή ἑνός πρίγκιπα» τό ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένο στόν Βασιλέα Κωνσταντῖνο ΙΒ΄ τόν Στρατηλάτη. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του, ἐξόριστος, στό Παλέρμο, τόν ἀρχαῖο Ἑλληνικό Πανόρμο τῆς Μεγάλης Ἑλλάδος (Σικελία).
Πρόλογος
Δρ Μαρία Μαντουβάλου
τ. Ἀναπλ. Καθηγήτρια Νεώτερης καί Μεσαιωνικῆς Φιλολογίας
στό Ἐθνικό καί Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν
Ὁμολογῶ, ὅτι πρώτη φορά προλογίζω βιβλίο ἑνός παιδιοῦ δεκαεπτά-δεκαοκτώ ἐτῶν, μέ ἔκταση 200 σελίδων καί θέμα ἀκανθῶδες ἐθνικοπολιτικό πού προκαλεῖ ἴλιγγο σέ ὅποιον ἀποπειραθεῖ νά τό ἑρμηνεύσει καί νά τό ἐντάξει συνεπῶς στή δική του ἐπιστημονική καί ἰδεολογική Ἀλήθεια. Ὡστόσο ἡ συγγραφέας του, ἀνεξάρτητα ἀπό τούς ποικίλους ἐνδοιασμούς, ἤ καί ἀκροβατισμούς τῶν εἰδικῶν ἱστορικῶν ἐρευνητῶν, καταθέτει, μέ ἄδολο, εἰλικρινῆ πατριωτικό ἐνθουσιασμό καί θάρρος, βοηθούμενη ἀπό ἐπιλεγμένη γιά τό θέμα της βιβλιογραφία πού παραθέτει, τά ἱστορικά γεγονότα πολιτικῆς, ἐθνικῆς καί πολιτειακῆς μορφῆς, πού διαδραματίστηκαν στόν Ἑλληνικό καί τόν εὐρύτερα Βαλκανικό χῶρο, ἀπό τήν περίοδο τῆς ἀνάρρησης στό θρόνο τοῦ Γεωργίου A΄ (1863) μέχρι καί τό θάνατο (1923) τοῦ Πορφυρογέννητου Στρατηλάτη «Δούκα τῆς Σπάρτης» καί «Ἀϊτοῦ» Κωνσταντίνου ΙΒ΄, στόν ὁποῖο καί εἶναι ἀφιερωμένο τό βιβλίο αὐτό.
Τό ἐκπληκτικό γιά τόν ἀνυποψίαστο ἀναγνώστη σ’ αὐτό τό ἔργο εἶναι ὅτι ὁ συνδυασμός τῆς ἐξαιρετικῆς λογοτεχνικῆς ἀφήγησης, μέ τή συχνή παράθεση τῶν λεγομένων φωτεινῶν διαλειμμάτων μέσα στήν ἱστορική ἐμπλοκή, τό καθιστά γλαφυρό ἱστορικό μυθιστόρημα, ἀπευθυνόμενο, χωρίς ἐνδοιασμούς, τόσο σέ μικρούς ὅσο καί σέ μεγάλους, καί εἰδήμονες, ἀναγνῶστες, εἴτε συμφωνοῦν μέ τίς ἀπόψεις πού διατυπώνονται σ’ αὐτό, εἴτε ὄχι.
Τό ὅλο ἔργο διανθίζεται πότε μέ δάκρυα χαρᾶς γιά εὐχάριστα γεγονότα, ὅπως οἱ ὀρθόδοξες βαφτίσεις βασιλέων καί πριγκίπων καί ἄλλοτε μέ παραλήρημα πατριωτικοῦ ἐνθουσιασμοῦ ἀπό ἐθνικές ἐποποιΐες, ὅπως ἡ δεύτερη ἀναγέννηση τοῦ Ἔθνους τό 1912-13, μέ πρώτη τόν «Ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος», ἀσύγκριτα δυσχερέστερο Ἀγώνα τοῦ 1821. Ἄλλοτε, δυστυχῶς, σκοτεινιάζει μέ δάκρυα πόνου γιά τίς τραγικές συνέπειες τοῦ μαρασμοῦ τῆς ἐθνικῆς ψυχῆς, ὅπως τό 1897, γιά τήν ἀπώλεια τῆς Ὁμηρικῆς Πατρίδας, προαιώνιας κοιτίδας τοῦ Ἑλληνισμοῦ μέ τίς συνακόλουθες ἐθνικές ἐκτελέσεις καί γιά τούς Ἐθνικούς καί Κρατικούς Διχασμούς, τῶν δύο Κυβερνήσεων, Ἀθηνῶν καί Θεσσαλονίκης, μέ τίς πολλαπλές κορυφώσεις τους (1914-1918).
Ἡ τολμηρή στίς ἐκτοξευόμενες ἄδολες ἀπόψεις, χωρίς νά λειαίνονται τά αἰχμηρά σημεῖα γιά πρόσωπα καί ἐνέργειες πρωταγωνιστῶν, ἐξιστόρηση ὅλων αὐτῶν τῶν γεγονότων στό βιβλίο, μᾶς ὁδηγεῖ στήν ἀνάγκη νά ὑπενθυμίσουμε, κλείνοντας αὐτό τόν πρόλογο, τίς διαχρονικῆς ἰσχύος ἐπισημάνσεις, ἄρα καί ἐπίκαιρες, σημαντικῶν προσώπων τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὅπως τοῦ Διόδωρου τοῦ Σικελιώτη πού ἔγραφε ὅτι ἡ μομφή δέν ἀνήκει σ’ αὐτούς πού ἀναγράφουν τά διαπραχθέντα σφάλματα, ἀλλά σ’ ἐκείνους πού τά διαπράξανε, ἤ τοῦ Πολύβιου ὁ ὁποῖος δίδαξε ὅτι ὅποιος φοβᾶται νά πεῖ μέ παρρησία τήν ἀλήθεια, γιά τή δυσαρέσκεια πού θά προκαλέσει πρόσκαιρα, δέν εἶναι φιλόπατρις.
Τέλος, ὅπως ὑπενθυμίζει ὁ Θουκυδίδης «τά ἱστορικά φαινόμενα ἐπαναλαμβάνονται» μέ τόν Παπαρρηγόπουλο νά συνηγορεῖ λέγοντας ὅτι «Εἰς τήν γῆν αὐτήν, τήν ὁποίαν πατοῦμεν, τά αὐτά πρόσωπα καί τά αὐτά πράγματα ἐπανέρχονται πολλάκις ἀπαράλλακτα».
Ἴσως αὐτό νά ἦταν καί τό σκεπτικό τῆς φερέλπιδος νεαρῆς συγγραφέως τοῦ τόσο ἐνδιαφέροντος πονήματος.
Κείμενο ἀπό τό ὀπισθόφυλλο τοῦ βιβλίου
Εὐαγγελία Κ. Λάππα
Ὁ πρίγκιπας καί διάδοχός του Ἑλληνικοῦ θρόνου, Κωνσταντῖνος μεγαλώνει μέ τό ὄνειρο τῆς ἀνασυστάσεως τῆς Ρωμανίας. Κάποια στιγμή, ξεσποῦν οἱ Βαλκανικοί πόλεμοι. Ὄντας ἀρχηγός τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ, ὑπερδιπλασιάζει τήν Ἑλλάδα, πολεμώντας ἡρωικά, Τούρκους καί Βουλγάρους. Πόσες πανάρχαιες Ἑλληνικές περιοχές θά καταφέρει νά ἐλευθερώσει καί πόσες ὄχι; Ποιά ἐμπόδια θά συναντήσει στό δρόμο του; Τί γίνεται ὅταν κατά τήν ἔναρξη τοῦ Μεγάλου Πολέμου, ὁ πρωθυπουργός του, ἐκτοξεύει συκοφαντίες ἐναντίον του, περί γερμανοφιλίας καί προδοσίας; Θά ἀποκαλυφθεῖ ἄραγε ἡ ἀλήθεια γι’ αὐτές; Ποιό θά εἶναι τό τέλος τό δικό του καί τῶν συνεργατῶν του;
Ἕνα ἱστορικό ἀφήγημα βασισμένο στά ἀληθινά γεγονότα ἀπ’τή ζωή τοῦ Κωνσταντίνου τοῦ Στρατηλάτη.
Τό βιβλίο κυκλοφορεῖ ἀπό τίς Ἐκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ (https:// hellasbooks.gr) Δ/νσή Χάρ. Τρικούπη 14 (ἐντός τῆς στοᾶς). Τήλ. παραγγελιῶν 210 6440021 ἤ 210 3628976.
Άγιος Φιλόσοφος ο Ιερομάρτυρας και οι συν αυτώ Βόρις και Νικόλαος οι Μάρτυρες
Ημερομηνία Εορτής: | 31/05/2023 |
Τύπος εορτής: | Σταθερή. Εορτάζει στις 31 Μαΐου εκάστου έτους. |
Άγιοι που εορτάζουν: | Αγιος Φιλοσοφος ο Ιερομαρτυρας (; - 1918) Αγιος Boris ο Μαρτυρας (; - 1918) Αγιος Νικολαος ο Μαρτυρας (; - 1918) |
Περιεχόμενα: | |
Βιογραφία
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος (Νικολάγιεβιτς Ορνάτσκιυ) έζησε το 19ο και 20ο αιώνα μ.Χ. Το 1885 μ.Χ. τελείωσε τη θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως και νυμφεύθηκε την Ελένη Ζαοζέρκοϋ. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εργάσθηκε ποιμαντικά αναπτύσσοντας ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Συνδέθηκε πνευματικά με τον Πατριάρχη Τύχωνα και κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στάθηκε στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών και των οικογενειών τους. Ο υιός του Νικόλαος υπηρετούσε με ανώτερο βαθμό στο 9ο τάγμα του Ρωσικού και ο υιός του Boris είχε διορισθεί ως αρχηγός της 23ης ταξιαρχίας πυροβολικού και πολέμησε ηρωικά στο αυστρο-ουγγρικό μέτωπο.
Μετά την επανάσταση του 1917 μ.Χ., ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος συνελήφθη, στις 9 Αυγούστου 1918 μ.Χ., μαζί με τους υιούς του από άνδρες της κρατικής ασφάλειας, που τους μετέφεραν στις φυλακές της Κροστάνδης. Εκτελέσθηκαν διά τουφεκισμού, δίδοντας έτσι τη μαρτυρία της πίστεώς τους στον Κύριο και Θεό μας.
Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Άγιος Ιερόθεος ο Νέος ο Ιερομάρτυρας
Ημερομηνία Εορτής: | 31/05/2023 |
Τύπος εορτής: | Σταθερή. Εορτάζει στις 31 Μαΐου εκάστου έτους. |
Άγιοι που εορτάζουν: | Αγιος Ιεροθεος ο Νεος ο Ιερομαρτυρας (1891 - 1928) |
Περιεχόμενα: | |
Βιογραφία
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιερόθεος ο Νέος, Επίσκοπος Νικόλσκ, γεννήθηκε περί το 1891 μ.Χ. Έφθασε, ως Επίσκοπος, στο Νικόλσκ την Κυριακή των Βαΐων του 1923 μ.Χ. Εκεί διακόνησε την Εκκλησία με ένθεο ζήλο και αυταπάρνηση. Το 1927 μ.Χ. μετετέθη στην Επισκοπή Βελίκυ Ούστιουνγκ, κοντά στην περιοχή Βολογκντά. Αυτή την περίοδο αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση του Μητροπολίτου Σεργίου περί υποταγής της Εκκλησίας στην κρατική εξουσία. Για τον λόγο αυτό οι άνδρες της μυστικής ασφαλείας, κατά την περίοδο του Σοβιετικού καθεστώτος, τον κάλεσαν για ανάκριση αρκετές φορές. Τελικά τον συνέλαβαν, ενώ είχε πάει να λειτουργήσει σε κωμόπολη της επαρχίας του. Οι άνθρωποι έκλαιγαν και φώναζαν, γιατί ένιωθαν ότι έχαναν τον πνευματικό τους πατέρα. Τό ατμόπλοιο έφθασε σύντομα στην πόλη Ούστγιουγκ. Επειδή ήταν ασθενής, τον οδήγησαν στο νοσοκομείο. Εκεί ο Άγιος Ιερόθεος κοιμήθηκε οσίως το 1928 μ.Χ. Αλλά η μνήμη του δεν εξαφανίσθηκε. Έγινε το αλάτι της ευσέβειας και ελπίδας του Ρωσικού λαού.
Τρίτη 30 Μαΐου 2023
Πρώτη πράξη αντίστασης - και άλλα