Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Άγνωστοι Έλληνες: Καπετάν Κεφαλάς, ο «διπλωμάτης» του Ελληνισμού


DPL
Ο Ελληνισμός, όπως έχουμε επισημάνει σε μία μεγάλη σειρά άρθρων μας, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν μπαίνει σε καλούπια.
Ανέκαθεν οι Έλληνες ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο και διατηρώντας την «ελληνική φλόγα» άσβηστη στην καρδιά τους, «σημάδευαν» με την συμβολή τους την ιστορία κάθε τόπου.
Μέχρι σήμερα χτυπούν ελληνικές καρδιές σε μέρη που το μυαλό του, με συμβατικό τρόπο, ενημερωμένου ανθρώπου αδυνατεί να διανοηθεί. Ενδέχεται να μιλούν διαφορετική γλώσσα, να έχουν διαφορετική πίστη αλλά υπάρχει ένα στοιχείο από το οποίο δεν μπορούν να «γλιτώσουν»! Το ελληνικό DNA… Αυτό που τους «στιγματίζει» με αυτήν την «τρελληνική» συμπεριφορά, την οποία δεν διαθέτει κανείς άλλος στον πλανήτη! Την συμπεριφορά αυτή που τους κάνει να βγαίνουν μπροστά, να τολμούν, να ρισκάρουν και να διαπρέπουν!

Σε αυτούς τους Έλληνες συγκαταλέγεται και ο Καπετάν Νικόλαος Κεφαλάς, όπως τον αποκαλούσαν, ο Ζακυνθινός που ταξίδεψε σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αναπτύσσοντας δράση υπέρ της επανάστασης του 1821.
Η δράση του ξεκινά το 1809-10 όταν προσπάθησε επιτυχώς να διώξει την γαλλική φρουρά από το νησί των Παξών, γεγονός για το οποίο διέθετε και την στήριξη των Άγγλων. Και αυτό ίσως ήταν ένα μελανό σημείο στην όλη του πορεία, καθώς αρχικά εμπιστεύθηκε την αγγλική κυβέρνηση και εναπόθεσε κάποιες από τις ελπίδες του σε αυτήν.
Δεν άργησαν, όμως, να εμφανιστούν «μαύρα σύννεφα» στην μεταξύ τους σχέση, κάτι που οδήγησε τους Άγγλους να του απαγορεύσουν την επιστροφή του στα Επτάνησα.
Εξόριστος, πλέον, από την πατρίδα του συνέχισε τα ταξίδια του στην θάλασσα. Ένας από τους επόμενους σταθμούς του ήταν η Ρωσία, όπου ναυπήγησε ένα καινούργιο καράβι με το όνομα «Υπομονή». Με το πλοίο αυτό πρόκειται ταξίδεψε τα επόμενα χρόνια στον Εύξεινο Πόντο, τη Μεσόγειο αλλά και τον Ατλαντικό φτάνοντας μέχρι και την Αμερική.
NIkolasKefalasΤην περίοδο αυτή έρχεται σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του, όπως τους Αδαμάντιο Κοραή, τον Ανδρέα Κάλβο και τον μέγα ελληνιστή, Ugo Foscolo.
Το 1817 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα ναυτικά του συγγράμματα «Οδηγία Θαλάσσιος» και «Θαλάσσιος Νομοθεσία». Ακολούθησε το «Σχέδιον τοπογραφικόν του Θρακικού Βοσπόρου», που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο στο Λονδίνο. Το 1818 εξέδωσε, επείσης, το ναυτικό χάρτη των ελληνικών θαλασσών με τίτλο «Χάρτα εκτεταμένη του Αρχιπελάγους», καθώς και τη «Χάρτα ναυτική της Μεσογείου».
Το διάστημα 1819-21 ταξίδεψε στις Ινδίες και την Περσία. Έπειτα από συνάντησή του με τον Σάχη της Περσίας Μεχμέτ Αλη Μιρζά, ανέλαβε εκ μέρους του να μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να παροτρύνει τον Τσάρο σε πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Κατά τον περίπλου του στην Ερυθρά Θάλασσα, και έχοντας υπό τις διαταγές του έναν στολίσκο πλοίων με ελληνική σημαία, προέβη σε καταδιώξεις τουρκικών καραβιών. Με την έναρξη της επανάστασης του 1821 ταξίδεψε στη Ρωσία και την Πορτογαλία με σκοπό να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον Αγώνα και να εξασφαλίσει την υποστήριξη ξένων ηγετών. Επέστρεψε στην επαναστατημένη χώρα τον Αύγουστο του 1822, στο Ναύπλιο. Στα 1823 ταξίδεψε εκ νέου στις Ινδίες προκειμένου να πείσει τους Πέρσες εμπόρους να συνδράμουν χρηματικά στον Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Το ποσό που συγκέντρωσε το κατέθεσε ο ίδιος στο Λονδίνο το 1824, ώστε να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Στην Ινδία γνωρίστηκε με τον λόγιο Δημήτριο Γαλανό, ο οποίος του παρέδωσε ένα χειρόγραφο με κείμενο του φιλοσόφου Σανακέα στα σανσκριτικά, καθώς και την ελληνική του μετάφραση, προκειμένου να φτάσει στα χέρια των αρχηγών της Επανάστασης.
Έγραψε πολλά ακόμη έργα, όπως το «Περί πατρίδος του Ομήρου», και ταξίδεψε σε πολλά ακόμη μέρη, προκειμένου να συγκεντρώσει βοήθεια υπέρ του Ελληνισμού, που περνούσε πολύ δύσκολα.
Ο Καπετάν Νικόλαος Κεφαλάς θεωρείται ένας από τους αληθινούς κοσμοπολίτες Έλληνες την εποχή του 19ου αι. και ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, που είχε σαν πρώτο του μέλημα την ελευθερία της πατρίδας του. 
http://lithosfotos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: